Главная Блог Новости Податок на нерухомість. У 2021 році українців чекають нові платіжки

Податок на нерухомість. У 2021 році українців чекають нові платіжки

10.11.2020
Просмотров : 54121

Парламентський податковий комітет хоче переписати механізм обрахування податку на нерухомість. З такою пропозицією виступив голова комітету Данило Гетьманцев.

До чого готуватися українцям вже в наступному розцовіла нам розповіла адвокат, керівник напрямку податкового консалтингу ЮК Legal House Галина Пилипенко.

Відповідно до змін, які пропонуються до прийняття відповідно до заяв голови комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, податок на нерухоме майно будуть сплачувати фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти або представництва нерезидентів власники житлової або нежитлової нерухомості.

В тому числі окремо передбачено, що податок зобов’язані сплачувати і власники часток об’єктів нерухомості.

Оподатковуватися будуть також об’єкти, будівництво яких завершено та які використовуються або можуть використовуватися за своїм призначенням, але які не зареєстровані в установленому порядку як об’єкти нерухомості.

"Сума податку на нерухоме майно буде обчислюватися, виходячи з бази оподаткування та відповідної ставки податку. Базою оподаткування при цьому буде вже не площа об’єкту нерухомості, а оціночна вартість об’єкта житлової/нежитлової нерухомості, в тому числі його частки, визначена станом на перше число базового податкового періоду (року), а у випадку набуття права власності на об’єкт нерухомості протягом податкового року – на дату такого набуття", – каже розповіла адвокат, керівник напрямку податкового консалтингу ЮК Legal House Галина Пилипенко.

Згадайте новину: В Украине поднимут налог на недвижимость c 2021 года

Оціночна вартість визначатиметься суб’єктами оціночної діяльності. Задля упорядкування цієї процедури до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» пропонується ввести окремий вид оцінки майна - масову оцінку майна, під якою розуміється процес визначення оціночної вартості для групи/груп об’єктів нерухомого майна. Саме результати масової оцінки майна використовуватимуться для цілей оподаткування.

Перелік суб’єктів оціночної діяльності, які матимуть право здійснювати масову оцінку майна буде визначений Фондом держмайна України та затверджений Кабінетом Міністрів України. Так само Кабміном буде затверджуватися і звіт про масову оцінку майна.

Масова оцінка майна буде проводитись з дотриманням відповідної періодичності:

  • для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, розташованих в межах населених пунктів – один раз на 5 років;
  • для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, розташованих за межами населених пунктів – один раз на 10 років.

"Інформація про оціночну вартість об’єктів нерухомості буде передаватися органам Державної податкової служби Фондом держмайна до 10 січня кожного року", – зауважила нам Галина Пилипенко.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст