Главная Блог Аналитические статьи Статьи Податок на доходи після смерті: платити чи ні

Податок на доходи після смерті: платити чи ні

29.03.2018
Просмотров : 7845

На написання даної статті мене спонукала індивідуальна податкова консультація ДФС України, в якій вони стверджують, що у разі смерті особи, у разі списання юридичною особою дебіторської заборгованості у зв’язку із смертю фізичної особи - боржника, податок на доходи фізичних осіб на суму отриманих доходів нараховується на загальних підставах.

Така позиція ДФС мені м’яко кажучи здається дивною з точки зору норм законодавства, вона є тільки логічною з точки зору фіскальних апетитів ДФС. Оскільки така позиція ДФС все ж таки є і податкові органи на містах будуть її притримуватися, тому я розмістив дану статтю в рубриці «Юридична дискусія», а сам спробую зараз спростувати позицію ДФС, а платникам рекомендую у разі донарахувань ПДФО по цих підставах звертатись до суду.

Але все по порядку. Є така індивідуальна податкова консультація:

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 21.06.2017 р. N 755/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), розглянула звернення щодо отримання індивідуальної податкової консультації, та надає індивідуальну податкову консультацію з порушених у ньому питань.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, відповідно до пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування фізичної особи - резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Згідно з пп. "д" пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відс. однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному цим підпунктом, такий кредитор зобов'язаний виконати всі обов'язки податкового агента щодо доходів, визначених цим підпунктом.

Не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує 25 відс. однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (плі. 165.1.55 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Також згідно з пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ об'єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст