Главная Блог Аналитические статьи Статьи Податкова амністія – чи варто виводити активи з тіні

Податкова амністія – чи варто виводити активи з тіні

Ідея амністії капіталів активно обговорювалася останні п’ять років, проте дійти згоди з даного питання вдалося лише в 2021 році, а 21 липня набув чинності відповідний закон № 1539-ІХ. З метою стимулювання детінізації доходів громадян ним були внесені зміни до Податкового кодексу та введено процедуру одноразового добровільного декларування фізичними особами належних їм активів. Одночасно, законом № 1542-IX були внесені необхідні зміни до кримінального та кримінально-процесуального кодексів з метою виключити можливість притягнення до відповідальності за ухилення від сплати податків осіб, що скористаються можливістю спеціального декларування.

Що таке податкова амністія.

Це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, належних їй активів, які були одержані нею за рахунок доходів, які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства до 1 січня 2021 року.

Хто може скористатись амністією.

Будь-які фізичні особи - податкові резиденти України, окрім неповнолітніх, державних службовців та PEP (politically exposed persons), які подавали спеціальні декларації починаючи з 1 січня 2005 року. Також дія закону не поширюється на осіб, щодо яких застосовані економічні санкції та інші спеціальні обмежувальні заходи.

Які активи можна задекларувати.

Під податкову амністію капіталу підпадають активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності на дату подання добровільної декларації, включаючи:

  • валютні цінності (банківські метали), національну та іноземну валюту, крім коштів у готівці;
  • права грошової вимоги (кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені з фізичною;
  • нерухоме майно, в тому числі об’єкти незавершеного будівництва;
  • рухоме майно, транспортні засоби, предмети мистецтва, дорогоцінні метали, ювелірні вироби тощо;
  • корпоративні права, акції підприємств та інше майно.

Не можуть бути задекларовані активи:

  • набуті внаслідок вчинення злочинів (окрім податкових, передбачених статтями 212 та 2121 Кримінального кодексу);
  • які знаходяться на рахунках фінансових установ та/або розташовані на території країни, визнаної державою-агресором;
  • у вигляді готівкових коштів.

Активи, що не підлягають декларуванню.

Згідно з законом певний обсяг активів кожного платника податків автоматично вважається таким, з якого повністю сплачено податки та, відповідно, декларувати це майно немає потреби.

До цього базового переліку включаються:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст