Главная Блог Аналитические статьи Статьи Податківці не виконують рішення суду про скасування ППР

Податківці не виконують рішення суду про скасування ППР

06.12.2019
Просмотров : 7797

Одне із вітчизняних підприємств зіткнулось з ситуацією, коли скасовані у судовому порядку ППР про визначення двох штрафних санкцій, не виконується податковим органом, тобто, як повідомляє підприємство, «податківці відмовляються його враховувати». Після усього цього, підприємство отримало від податкового органу ще й нове ППР, яким вже визначено три штрафа, серед яких, у тому числі, й ті два штрафа, що вже скасовані у судовому порядку. Цікаво, що підприємство у новому ППР визнає один штраф та готове його сплатити, але хвилюється, що сплачений штраф буде враховано податківцями у рахунок тих штрафів, які на думку підприємства, включено до нового ППР неправомірно. Ось, за таких умов підприємство перебуває у стані невизначеності, а тому запитує, як реагувати та що можна вчинити у такій ситуації.

Щодо скасованих штрафів

Згідно з пп. 60.1.4 п. 60.1 ст. 60 Податкового кодексу України (далі -ПКУ) податкове повідомлення-рішення вважається відкликаним, якщо рішенням суду, що набрало законної сили, скасовується повідомлення-рішення контролюючого органу. При цьому, ППР вважається відкликаним у день набрання законної сили відповідним рішенням суду.

Отже, відкликання ППР внаслідок його скасування за рішенням суду призводить до того, що сума зобов'язання (штрафних санкцій), визначена підприємству скасованим податковим повідомленням-рішенням, не набула статусу узгодженої.

За загальним правилом, визначеним ст. 370 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАСУ) України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов’язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Процедуру виконання податковими органами рішень судів навіть визначено Порядком ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджету, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 року № 422, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20.05.2016 року за № 751/28881 (далі - Порядок № 422).

Пунктом 1 глави 4 розділу V Порядку № 422 визначено, що працівники підрозділів судового оскарження органу ДФС, до компетенції яких належать супроводження справ у судах при проведенні процедури судового оскарження прийнятих податкового повідомлення-рішення, в установленому порядку відповідно до вимог регламентів використання відповідних інформаційних систем забезпечують внесення даних до інформаційних систем, які забезпечують відображення результатів судового оскарження, у день отримання чи складання відповідних документів або отримання інформації.

При цьому, відображенню в інформаційній системі органів ДФС підлягають матеріали, які зареєстровані в інформаційних системах, що забезпечують відображення результатів судового оскарження. До таких матеріалів віднесено, у тому числі, й рішення суду, прийняте по суті.

Пунктом 2 цієї ж глави 4 передбачено, що залежно від інформації, яка завантажена в інформаційну систему органів ДФС з інформаційних систем, які забезпечують відображення результатів судового оскарження, в підсистемі, що забезпечує відображення результатів контрольно-перевірочної роботи, одночасно змінюється статус повідомлень-рішень / рішень / вимог та/або рішень щодо єдиного внеску та в інтегрованій картці платника (ІКП) статус повідомлень-рішень відповідно до рішення суду змінюється на «Скасовується в судовому порядку» / «Вручено, судовий розгляд» / «Анульовано».

У даному випадку, враховуючи факт скасування судом повідомлень-рішень про визначення штрафних санкцій, в ІКП статус повідомлень-рішень має бути змінено на «Скасовується у судовому порядку».

Що ж до самих штрафних санкцій, то у п. 2 глави 4 розділу V Порядку № 422 вказано, що у разі якщо за результатами судового оскарження донарахована сума з урахуванням її складових (платіж, санкція, пеня) у повному обсязі скасовується, то в ІКП відображення облікових показників (операцій) щодо донарахування суми не проводиться. Тобто, іншими словами, в ІКП у зв’язку з прийняттям рішення суду не повинна відображається сума штрафу, оскільки вона так і не набуває статусу узгодженої.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст