Главная Блог Аналитические статьи Статьи Перевірки Держгеокадастром в режимі карантину

Перевірки Держгеокадастром в режимі карантину

29.05.2020
Просмотров : 10671

26 листопада 2019 року Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (надалі також – «Держгеокадастр України») видала Наказ, яким затвердила план здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік в усій Україні.

Проте, внаслідок запровадження Постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року на території України карантину, 30 березня 2020 року прийнято Закон України № 540, відповідно до якого проведення планових заходів органами державного нагляду (контролю) тимчасово заборонили до 30 червня 2020 року.

Таким чином, в найближчий час, суб’єкти господарювання можуть не перейматись з приводу планових перевірок Держгеокадастром, графік яких суттєво змістився.

Інша справа – позапланові заходи нагляду, на які заборона, пов’язана із карантином не поширюється.

Відповідно до Указу Президента України «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності» від 30 квітня 1999 року № 817/98, позаплановою виїзною перевіркою вважається перевірка, яка не передбачена в планах роботи контролюючого органу.

Підстави для проведення позапланової перевірки, визначені статтею 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (надалі також – «Закон»).

Звернення фізичних осіб про порушення як підстава для проведення позапланової перевірки.

Серед підстав, визначених Законом, найбільше питань виникає щодо звернень фізичної особи та/або фізичних осіб про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави.

Законодавство не допускає анонімних звернень (ст. 3 Закону), тобто таких, які не підписані автором (авторами) або авторство яких неможливо з’ясувати, а також якщо у зверненні не вказано місця проживання заявника (ст. 8 Закону України «Про звернення громадян»). Проте, не зобов’язує заявників надавати документи, що підтверджують порушення суб’єктом господарювання.

Проведення позапланового заходу на підставі звернень фізичних осіб не допускається без погодження проведення Держгеокадастром України, яке інспектор контролюючого органу зобов’язаний надати на ознайомлення керівнику суб’єкта господарювання, або уповноваженій ним особі разом із копією наказу та посвідчення.

Суб'єкти господарювання мають право не допускати посадових осіб органу державного нагляду до здійснення заходів державного нагляду, якщо вони не пред'явили документи, вказані вище.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст