Главная Блог Аналитические статьи Статьи Отсутствие средств на доступ к Фемиде следует доказывать должным образом

Отсутствие средств на доступ к Фемиде следует доказывать должным образом

29.12.2018
Автор:
Просмотров : 2018

Ссылка на экономический кризис в государстве не может быть основанием для освобождения от уплаты судебного сбора. А вот, например, ссылка на невыплату заработной платы, подтвержденная справкой о задолженности, — может. Это отмечается в анализе причин отказов в удовлетворении заявлений граждан об освобождении от уплаты судебного сбора или об отсрочке его уплаты, сообщает zib.com.ua

Якщо платити нічим

Аналіз підготовлений у Зарічному районному суді. Зазначено, що одним з аспектів верховенства права є доступ до правосуддя. Ідеться про можливість для особи безперешкодно отримати судовий захист, безстороннє вирішення спорів за встановленою процедурою на засадах верховенства права.

Якщо особа звертається до суду по захист своїх справ, то, крім клопоту, пов’язаного з оформленням відповідної позовної заяви, збиранням і наданням доказів на підтвердження своєї правоти, на її плечі лягає також і обов’язок сплатити судовий збір, розмір якого встановлений законом «Про судовий збір».

Згідно з ч.1 ст.4 цього акта збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, в якому заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Для прикладу, у 2018 р. мінімальний розмір судового збору для фізичних осіб становить 88,10 грн., максимальний — 8810.

Інколи сума збору є непомірною для громадян, але законодавець передбачив пільги.

У той же час у ст.136 Цивільного процесуального кодексу передбачена можливість звернутися до суду з клопотанням про відстрочення або розстрочення, зменшення розміру або звільнення від сплати збору. Така можливість доступна для осіб, які не входять до пільгових категорій, проте, звертаючись до суду, не можуть сплатити збір через незадовільне матеріальне становище.

Читайте статью: Валютная либерализация — шанс, которым нужно правильно воспользоваться

Отже, держава визначилася зі способом, який може використовуватися для доступу до суду.

Врахувавши майновий стан особи, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату збору, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Така ухвала може бути винесена, якщо розмір збору перевищує 5% розміру річного доходу позивача — фізичної особи за попередній календарний рік.

Також клопотати про звільнення від сплати або розстрочення можуть:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст