Главная Блог Аналитические статьи Статьи Оподаткування доходів адвоката та нотаріуса: різні підходи платника податків та фіскалів

Оподаткування доходів адвоката та нотаріуса: різні підходи платника податків та фіскалів

14.04.2016
Автор: Сергій
Просмотров : 14481

Конституцією України зобов’язано кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Цей обов’язок не оминає адвокатів та нотаріусів. І коли йдеться про порядок сплати податків, а також їх розміри, то необхідно звертатися до Податкового кодексу України (ПК України), який є саме тим законом, на який посилається Конституція.

Так, з точки зору ПК України, адвокати та нотаріусиє фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність або самозайнятими особами, а доходи, які вони отримують від впровадження своєї діяльності, є доходами, що підлягають оподаткуванню.

Але, перш за все, самозайняті особи зобов’язані встати на облік в органах Державної фіскальної служби протягом 10 календарних днів після отримання свідоцтва на ведення незалежної професійної діяльності, при чому обов’язковість такого обліку не залежить від можливості або бажання нотаріуса чи адвоката отримувати доходи від своєї діяльності.

Для взяття на облік фізичної особи, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, така особа повинна подати заяву та документи особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем постійного проживання.

Взяття на облік самозайнятої особи здійснюється контролюючим органом не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття відповідної заяви від нотаріуса або адвоката. Довідка про взяття на облік платника податків надсилається (видається) адвокату, нотаріусу наступного робочого дня з дня взяття на облік.

Крім того, особа, що провадить незалежну професійну діяльність, має придбати книгу обліку доходів і витрат, яка прошивається, реєструється та засвідчується посадовою особою контролюючого органу. Така книга заповнюється адвокатом або нотаріусом щоденно на підставі первинних документів, що засвідчують отримання доходу та понесення витрат протягом дня. За втрату книги або її неведення встановлена адміністративна відповідальність.

Дані книги доходів і витрат використовуються самозайнятою особою для заповнення податкової декларації.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається до органу Державної фіскальної служби за місцем реєстрації адвоката, нотаріуса кожного року до 01 травня, тобто останній день подачі — 30 квітня. В декларації вказуються всі доходи від здійснення своєї професійної діяльності, а також документально підтверджені витрати, пов’язані із такою діяльністю, та на які зменшується сума доходу адвоката, нотаріуса. Витратами звітного року визнаються лише ті, які фактично понесені особою в цьому році.

Нажаль, ПК України не дає чіткого переліку витрат, які враховуються при оподаткуванні особи, що провадить незалежну професійну діяльність. Але 05.04.2016 року у Верховні Раді України зареєстровано законопроект, яким пропонується виправити таку ситуацію.

В той же час, Державною фіскальною службою України (раніше – Державною податковою службою України, Міністерством доходів і зборів України) вже наводився перелік витрат адвоката та нотаріуса, які можуть бути враховані при оподаткуванні.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст