Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 30 травня по 05 червня 2020 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 30 травня по 05 червня 2020 року

08.06.2020
Просмотров : 3139

Як і очікувалось, після зменшення зарплат, Велика палата пішла по похилій стежці. До гарного дуже швидко звикаєш така вже у людини природа. Незаконністю та зухвалістю рішень вже нікого не здивувати, однак буквально кожен тиждень ситуація погіршується. Набирає обертів серія рішень господарської юрисдикції - натягування сови на глобус.

За цей період Велика палата прийняла рішення стосовно відсутності підстав перерахунку пенсій військовим пенсіонерам, можливість знесення самочинного будівництва на яке видано право власності, правомірності звільнення поліцейських при проведені обшуку без дозволу слідчого судді (цікаво, що з процесуальним керівником), можливості штучної зміни юрисдикції у спорах з іноземним елементом, не дивлячись на визначення юрисдикції в договорі, віднесення будь-якого спору з ФДМУ до господарської юрисдикції.

Окрім цього раджу звернути увагу й на окрему думку суддів ВП-ВС, які ще не втратили совість та самоповагу, щодо судового оскарження результатів кваліфікаційного оцінювання суддів.

Також до цього огляду увійшли, огляд судової практики ВС-ККС за квітень 2020 року та огляд судової практики ВС-КГС за березень-квітень 2020 року.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Окрема думка суддів ВП-ВС щодо судового оскарженні результатів кваліфікаційного оцінювання суддів

Справа № П/9901/697/18

Професійні судді Великої палати оприлюднили окрему думку стосовно незаконного закриття проваджень більшістю суддів цієї установи при оскарженні висновків ВККСУ щодо невідповідності займаній посаді.

Раджу всім і не тільки суддям прочитати цю окрему думку (не плутати з пророчеськими окремими ухвалами).

Професійні судді зазначили, що закриття провадження у такій категорії справ фактично позбавляють особу на судовий захист, що прямо простирчить Конституції України. Крім того, згідно з положеннями частин другої та третьої статті 88 Закону № 1402-VIII суддя (кандидат на посаду судді), який не згодний із рішенням ВККС щодо його кваліфікаційного оцінювання, може оскаржити це рішення в порядку, передбаченому КАС.

Однак судді господарської юрисдикції в повному складі, та судді кримінальної, цивільної та адміністративної юрисдикції частково вирішили не дотримуватись імперативних вимог Закону. І це вже не перший раз.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст