Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 27 січня по 02 лютого 2024 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 27 січня по 02 лютого 2024 року

05.02.2024
Просмотров : 907

Залишки ОЗУ ВП ВС від Князєва продовжують ще робити свою справу і змінювати судову практику під конкретну справу за участі прокурора. Відразу видно, що недарма підозри іншим не вручають. Сподіваюсь, що залишки випадкових людей протягом декількох місяців звідти підуть, головне, щоб не набрали знову суддів-трирічок.

ОЗУ ВП ВС виснувала щодо збільшення ціни після укладання договору, але думаю це не надовго. Також в огляд увійшла постанова про припинення іпотеки, рішення щодо скасування протоколу про адміністративне правопорушення за порушення прикордонного режиму, фіктивний договір та періоду у який приватизоване майно визнається сумісною власністю подружжя й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП ВС про неможливість збільшення ціни товару більше ніж на 10% від тієї ціни товару, яка була визначена сторонами в договорі за результатами процедури закупівлі

Справа № 922/2321/22

Випадкові люди в чергове продемонстрували незнання Законів і прийняття рішень на замовлення прокуратури, як на мене. Сподіваюсь будуть окремі думки. Суд зазначив:

88. Ціна товару є істотною умовою договору про закупівлю. Зміна ціни товару в договорі про закупівлю після виконання продавцем зобов'язання з передачі такого товару у власність покупця не допускається.

89. Зміна ціни товару в бік збільшення до передачі його у власність покупця за договором про закупівлю можлива у випадку збільшення ціни такого товару на ринку, якщо сторони договору про таку умову домовились. Якщо сторони договору про таку умову не домовлялись, то зміна ціни товару в бік збільшення у випадку зростання ціни такого товару на ринку можлива, лише якщо це призвело до істотної зміни обставин, в порядку статті 652 ЦК України, якщо вони змінилися настільки, що якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

90. У будь-якому разі ціна за одиницю товару не може бути збільшена більше ніж на 10 % від тієї ціни товару, яка була визначена сторонами в договорі за результатами процедури закупівлі, незалежно від кількості та строків зміни ціни протягом строку дії договору. Тобто під час дії договору про закупівлю сторони можуть неодноразово змінювати ціну товару в бік збільшення за наявності умов, встановлених у статті 652 ЦК України та пункті 2 частини п'ятої статті 41 Закону № 922-VIII, проте загальне збільшення такої ціни не повинно перевищувати 10 % від тієї ціни товару, яка була визначена сторонами при укладенні договору за результатами процедури закупівлі.

Крім цього, рекомендую звернути увагу на наступну судову практику і роз'яснення:

Рішення Корабельного районного суду Миколаєва про скасування постанови про адмінвідповідальність за порушення прикордонного режиму ч. 1 ст. 202 КУпАП

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст