Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 25 лютого по 03 березня 2023 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 25 лютого по 03 березня 2023 року

06.03.2023
Просмотров : 1146

Спостерігаючи за рішеннями Великої палати Верховного суду (без України) складається враження, що вони вже самі втомились від своїх висновків тому ніяк не можуть дійти згоди викласти хоч щось, окрім рішень, що можуть посягати на їх заробітні плати та максимально відтермінувати набрання ними чинності відправляючи справи на новий розгляд до заблокованих судів.

До огляду увійшли рішення щодо належного відповідача у справах про перерахунок пенсій суддям судів у відставці, а також цікаве рішення для військовослужбовців, які перебувають у декретній відпустці. Також викладені огляди практики за 2022 рік ЄСПЛ, ВП ВС, ВС КАС, практики вирішення корпоративних спорів та захисту корпоративних прав, нелегітимні рішення, нелегітимного КСУ щодо реформи прокуратури та судового контролю.

Раджу також всі ознайомитись і з окремою думкою суддів ВС КЦС у справі про відсторонення та практикою захисту честі і ділової репутації, а також оскарження зупинення реєстрації податкових накладних й стягнення заборгованості за договором поставки.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП ВС про визнання протиправним і нечинним підпункт 16 пункту 116 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ (декретна відпустка)

Справа № 990/23/22

Велика палата погодилась з рішенням КАС ВС щодо незаконності звільнення з посади та зарахування військовослужбовця в розпорядження відповідного командира у разі перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Скасована норма звучала так:

116. Зарахування військовослужбовців наказами по особовому складу в розпорядження посадових осіб, які мають право призначення на посади, для вирішення питання щодо дальшого їх службового використання допускається в разі:

16) перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку – за медичними показниками) – до закінчення відпустки по догляду за дитиною.

Постанова ВП ВС про належного відповідача у справах щодо перерахунку пенсій суддям Вищих спеціалізованих судів у відставці

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст