Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 22 по 28 лютого 2020 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 22 по 28 лютого 2020 року

03.03.2020
Просмотров : 5208

В цей огляд увійшли постанови оприлюднені з 22 по 28 лютого 2020 року щодо відсутності судового механізму примушування до виконання окремої ухвали суду, юрисдикції спору щодо звільнення директора школи, обчислення строку договору оренди землі та підстав його розірвання, підстав визнання виконавчого напису нотаріуса таким що не підлягає виконанню, а також практику ЄСПЛ, скасування перереєстрації майна за Кредитними ініціативами й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС щодо відсутності судового механізму примушування до виконання окремої ухвали суду

Справа №560/4030/18

Велика палата зазначила, що за своєю суттю окрема ухвала є формою реагування суду на виявлені порушення вимог законодавства та інструментом для їх усунення шляхом надання відповідних вказівок особі/особам, до компетенції та/або обов`язку яких відноситься усунення виявлених порушень.

Самою окремою ухвалою суду встановлено строки та порядок її виконання, законодавчо встановлена її обов`язковість до виконання та відповідальність за невиконання чи неналежне виконання, то така ухвала не потребує додаткових інструментів примусу до виконання, а зобов`язання до виконання такої ухвали не може бути самостійним предметом позову.

Постанова ВП-ВС щодо адміністративної юрисдикції спору про оскарження штрафу за невиконання судового рішення з зобов'язання поновлення на посаді

Справа №382/389/17

Велика палата зазначила, що до юрисдикції адміністративних судів належать також справи про оскарження рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби, прийнятих (вчинених, допущених) під час примусового виконання постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, витрат, пов`язаних з організацією та проведенням виконавчих дій і накладенням штрафу, як виконавчих документів в окремому виконавчому провадженні.

Постанова ВП-ВС щодо цивільної юрисдикції спору про звільнення директора школи з посади

Справа №693/1140/16-ц

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст