Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 07 по 13 листопада 2020 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 07 по 13 листопада 2020 року

16.11.2020
Просмотров : 3995

Велика палата продовжує стабільно змінювати юрисдикцію та позбавляти громадян право на захист. Лекції суддів з трирічним досвідом про ефективний захист кардинально відрізняються від постанов, що ними приймаються. В цей огляд увійшла постанова про чергову зміну юрисдикції при звільнені директори державного підприємства, порядку оскарження виконавчого збору та обчислення строків, виплати гарантованої суми що буда заставою після переуступки кредиту, порядку подачі позовів у разі викрадення вкладу у банку, що ліквідується, огляд практики ВС-КАС за серпень — вересень 2020 року та огляд практики ВС-КЦС у справах зі спорів, що виникають між особами, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС щодо обчислення трирічного строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та юрисдикції щодо оскарження виконавчого сбору

Справа № 295/6656/14-ц

Велика палата в черговий раз намагається видати бажане за дійсне стосовно юрисдикції спору не читаючи норму закону, а переписуючи свої постанови, що прийняті раніше.

Щодо обчислення строків суд зазначив, що як установили суди попередніх інстанцій, рішення суду, на підставі якого було видано виконавчий лист, набрало законної сили 15 лютого 2016 року. Отже, строк пред`явлення виконавчого документа розпочався 16 лютого 2016 року і сплив у відповідне число та місяць останнього третього року - 15 лютого 2019 року.

У зв`язку із цим Велика Палата Верховного Суду погоджується з твердженням скаржника про те, що кінцевою датою звернення до державної виконавчої служби з відповідним виконавчим документом є 15 лютого 2019 року.

Водночас частиною другою статті 74 зазначеного Закону передбачено, що рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Таким чином, Закон № 1404-VIII установлює спеціальний порядок судового оскарження рішення, дії чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця щодо стягнення виконавчого збору та/або витрат на проведення виконавчих дій, згідно з яким відповідні спори відносяться до юрисдикції адміністративних судів та підлягають розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Постанова ВП-ВС про виплату вкладу, що був заставою по кредиту у разі переуступлення боргу за кредитом та договорами застави іншій особі

Справа № 825/478/16

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст