Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 06 по 28 лютого 2021 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 06 по 28 лютого 2021 року

01.03.2021
Просмотров : 3437

Великій палаті за місяць вдалося оприлюднити чотири рішення як суду касаційної інстанції. Мало, але дуже яскраво. Як завжди, господарська юрисдикція всіх вразила креативом та відступом від позицій, від котрих вже відступали. В огляд увійшли справи щодо юрисдикції оскарження призначення на посаду, порядку продовження відпустки при перебуванні на лікарняному, способу припинення іпотеки і юрисдикції повернення депозиту з кредитної спілки по мировій угоді в процедурі банкрутства.

Також увійшли зведений дайджест та практики всіх юрисдикцій та ВП-ВС за 2020 рік та практики ВС-КАС щодо реєстрації податкових накладних / розрахунків коригувань. Окрім цього є й наші рішення щодо українського правопису, визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню та реєстрації податкових накладних й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС про адміністративну юрисдикцію спору щодо оскарження зайняття посади керівника державного підприємства до призначення позивача

Справа № 635/551/17

Велика палата зазначила, що процедура зайняття посади керівника державного підприємства не відбувається у порядку звичайних трудових (контрактних) правовідносин, а у рамках реалізації міністерством, Фондом державного майна, іншим органом, який здійснює управління об`єктами державної власності, на основі спеціального законодавства, у даному випадку відповідно до Порядку № 777, владних функцій щодо організаційно-кадрового забезпечення ефективного функціювання державного сектору економіки.

Тобто спори з приводу зайняття посади керівника державного підприємства, до видання адміністративно-правового акту щодо призначення на посаду, у разі, якщо призначення на таку посаду за законодавством здійснюється міністерством, іншим органом виконавчої влади, не є такими, що підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства.

Із урахуванням наведених норм процесуального права, правовідносини, які виникли між сторонами у справі, є адміністративно-правовими, тому справа підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Постанова ВП-ВС про порядок продовження відпустки у разі тимчасової непрацездатності під час самої відпустки

Справа № 712/9213/18

Дуже приємно читати професійно підготовлене рішення та детальний аналіз законодавства. В цій постанові Велика палата відійшла від правових позицій, що були прийняті раніше.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст