Главная Блог Аналитические статьи Статьи Обмеження максимального розміру пенсії військовослужбовців є протиправним

Обмеження максимального розміру пенсії військовослужбовців є протиправним

21.09.2022
Просмотров : 7061
Обмеження максимального розміру пенсії, призначеної відповідно до Закону України № 2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», є протиправним.

Обмеження максимального розміру пенсії, призначеної відповідно до Закону України № 2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», є протиправним.

Таку правову позицію нещодавно висловив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду в постанові від 11.07.2022, змінюючи попередні судові рішення у справі № 620/613/21 у частині мотивів задоволення позовних вимог. Це судове рішення має важливе значення для формування єдиної правозастосовчої практики в подібних спорах.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/105203417

Суть спору полягала в наступному.

Обмеження максимального розміру пенсій, призначених відповідно до Закону № 2262-ХІІ, 10-ма прожитковими мінімумами, установлених для осіб, які втратили працездатність, було запроваджено Законом України від 08.07.2011 № 3668-VI «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який набув чинності з 01.10.2011, і яким було викладено ч. 7 ст. 43 Закону № 2262-ХІІ в наступній редакції: «Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність».

Зазначені зміни були внесені згідно із підпунктом 8 пункту 6 розділу ІІ «Перехідні та прикінцеві положення» Закону № 3668-VI.

Саме в цій редакції ч. 7 ст. 43 Закону № 2262-ХІІ було визнано неконституційною рішенням Конституційного Суду України від 20 грудня 2016 року № 7-рп/2016.

Отже, норма законодавства щодо обмеження максимального розміру пенсії, яким пенсія призначена відповідно до Закону № 2262-ХІІ, з 20 грудня 2016 визнана неконституційною.

Проте по сьогодні є чинною ст. 2 Закону № 3668-VI, відповідно до якої максимальний розмір пенсії (крім пенсійних виплат, що здійснюються з Накопичувального пенсійного фонду) <…..>, призначених (перерахованих) відповідно до Митного кодексу України, законів України <….> «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», <…> не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Саме посилаючись на ст. 2 Закону № 3668-VI, управління Пенсійного фонду України обмежило позивачу розмір його пенсії.

Позивач звернувся з позовом, в якому просив суд зобовʼязати ГУ ПФУ виплачувати йому пенсію без обмеження максимального розміру.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст