Для бізнесу не дуже добре, коли за товар відвантажений покупцю, гроші не надходять у строк або існує вірогідність, що гроші взагалі ніколи не надійдуть. Але, на жаль, таких ситуацій повністю не уникнути, тож бухгалтер повинен бути готовим до їх відображення в обліку.

Визначення понять

Нагадаємо, що згідно з абз. 4 п. 4 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість», затвердженого наказом Мінфіну від 08.10.1999 №237 (далі – НП(С)БО 10), дебіторська заборгованість – це сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату. Проте у балансі вона відображається не в абсолютному значенні, а за мінусом суми резерву сумнівних боргів.

Цей резерв потрібен для списання дебіторської заборгованості, яку точно не буде погашено у майбутньому.

В абз. 2 п. 4 НП(С)БО 10 надано визначення безнадійної дебіторської заборгованості – це поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позивної давності.

Проте сам термін «впевненість» означає самостійну оцінку кредитора вірогідності погашення боргу. Адже іноді буває і так, що після списання боржник таки повертає борг!

Які ж підстави є у кредитора вважати борг безнадійним? Наприклад, якщо за ним минув строк позовної давності.

Стаття 258 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) визначає позовну давність як строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у 3 роки.

Також маємо визначення сумнівного боргу – це поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником (абз. 7 п. 4 НП(С)БО 10).

Крім того, в абз. 8 п. 4 НП(С)БО 10 надано визначення ще одного терміна, а саме – чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості – це сума поточної дебіторської заборгованості за вирахуванням резерву сумнівних боргів.

Перш ніж стати безнадійною, дебіторська заборгованість, як правило, визнається сумнівною та для неї формується резерв сумнівних боргів.