Главная Блог Аналитические статьи Статьи «Обґрунтована підозра»: непізнаний феномен українського кримінального процесу

«Обґрунтована підозра»: непізнаний феномен українського кримінального процесу

21.03.2019
Автор:
Просмотров : 14335

З аналізу практики Європейського суду з прав людини випливає, що затримання особи має здійснюватися на підставі стандарту доказування «обґрунтована підозра». В Україні ж не всі судді зважають на необхідність дотримання цього стандарту. Навіть попри ризик бути притягнутими до дисциплінарної відповідальності.

Джерело: Закон І БІзнес

Нехтування та наслідки

У сучасному кримінальному процесі України склалася тенденція до формалізації пізнавальної діяльності суб’єктів правозастосування, що пов’язано із закріпленням стандартів доказування в Кримінальному процесуальному кодексі. Серед таких стандартів доказування — й «обґрунтована підозра» (reasonable suspicion).

Законодавець передбачив широку сферу застосування цього стандарту при прийнятті низки процесуальних рішень, серед яких про:

• вжиття заходів забезпечення кримінального провадження (п.1 ч.3 ст.132 КПК), у тому числі при вирішенні питання про арешт майна (п.3 ч.2 ст.173 КПК);

• обрання запобіжних заходів (ч.2 ст.177; п.1 ч.1 ст.194 КПК);

•проведення окремих негласних (слідчих) розшукових дій (ч.1 ст.2691 КПК).

Системне тлумачення норм кодексу також дозволяє стверджувати, що стандарт доказування «обґрунтована підозра» має виконуватися при повідомленні особи про підозру відповідно до ст.276 КПК.

Більше того, у п.«с» §1 ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року передбачено, що законний арешт або затримання особи мають здійснюватися «за наявності обґрунтованої підозри у вчиненні нею правопорушення». Оскільки конвенція є частиною національного законодавства України та має надзаконодавчий (supra-legislative) характер, слід зробити висновок, що затримання за стст.207, 208 КПК також здійснюється на підставі стандарту доказування «обґрунтована підозра», хоча цього прямо й не передбачено в кодексі.

Відсутність нормативного визначення змісту стандарту доказування «обґрунтована підозра» в КПК зумовлює труднощі в правозастосуванні та покладає тягар тлумачення відповідного стандарту на суди.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст