Главная Блог Аналитические статьи Статьи Нюанси обчислення строків досудового розслідування після повернення обвинувального акта прокурору

Нюанси обчислення строків досудового розслідування після повернення обвинувального акта прокурору

08.06.2023
Просмотров : 4583

Чи продовжують обчислюватись строки досудового розслідування після повернення обвинувального акта прокурору? Це питання дуже важливе, однак в судовій практиці його однозначно та в повному обсязі не вирішено.

Можна підсумувати узгоджені правові позиції Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (ККС) в разі повернення прокурору обвинувального акта:

  • в цьому випадку досудове розслідування не відновлюється, оскільки раніше вже було завершене і це не є правовою підставою, згідно зі ст. 282 КПК України, для відновлення досудового розслідування;
  • також це не є продовженням строків досудового розслідування, бо відсутні правові підстави для цього відповідно до ст. 295 КПК України;
  • КПК України не містить положення, яке б визначало строк, протягом якого після повернення судом обвинувального акта прокурору сторона обвинувачення має виправити недоліки обвинувального акта і звернутися до суду з виправленим актом.

(Постанова ККС від 18.10.2022 у справі № 753/6486/21; постанова ККС від 26.10.2022 у справі № 686/10785/16-к; постанова ККС від 08.11.2022 у справі № 636/336/21; постанова ККС від 07.12.2022 у справі № 681/1033/20).

Читайте статтю: Екзотичні можливості закриття кримінального провадження через несвоєчасне складання обвинувального акту та сплив строків досудового розслідування

Стосовно того, чи обчислюються строки досудового розслідування після повернення прокурору обвинувального акта згідно із судовою практикою, можна сказати, що нині ККС надав дві протилежні правові позиції.

Так, згідно з постановою ККС від 08.11.2022 у справі № 636/336/21 касаційний суд дійшов висновку, що позиція прокурора стосовно того, що під час первісного скерування до суду обвинувального акта зупиняється сплив досудового розслідування і з моменту повернення обвинувального акта прокурору до його повторного скерування до суду не обчислюються строки досудового розслідування, є хибною.

У постанові ККС від 14.02.2023 у справі № 543/391/20 касаційний суд констатував, що будь-яка сторона кримінального провадження має передбачати можливість несприятливого для неї розвитку подій у провадженні, у тому числі і ухвалення судових рішень, що вимагають додаткового часу для їх виконання, як, наприклад, рішення про повернення обвинувального акта прокурору. Таким чином, законодавець, встановлюючи граничні строки досудового розслідування, визначав їх з урахуванням подібних ускладнень, з якими може зіткнутися сторона, і вона має враховувати можливість таких ускладнень під час планування своєї діяльності. Надалі касаційний суд звернув увагу на те, що перший раз сторона обвинувачення звернулася з обвинувальним актом до суду із наявністю в неї додаткового часу в півтора місяця на досудове розслідування. Між цим поновлене нею розслідування тривало понад зазначений строк. Таким чином, скерування другого обвинувального акта до місцевого суду відбулося поза межами цього строку.

В указаних судових рішеннях, хоча касаційний суд прямо та чітко не висловив свою позицію щодо того, чи продовжує обчислюватися строк досудового розслідування після повернення обвинувального акта прокурору, згідно зі вказаними вище позиціями цього суду можна констатувати, що касаційний суд підтримує таку правову позицію.

Однак будь-яких конкретних правових позицій ККС із цього приводу не висловив і правових висновків не надав.

Вважаю, що окремі рішення касаційного суду, як приклад, наведений вище, не містять чіткості та ясності для можливості визначити ті чи інші правові позиції. Вказане призводить до ускладнень під час застосування окремих норм КПК України як на досудовому розслідуванні, так і в процесі судового розгляду, а також через існування двох протилежних правових позицій.

Уже в постанові ККС від 07.12.2022 у справі № 681/1033/20 суд прямо вказав, що період між поверненням обвинувального акта і скеруванням до суду нового обвинувального акта не входить до строку досудового розслідування, адже його закінчено зверненням до суду з обвинувальним актом вперше і не може йтися про будь-яке досудове розслідування в цей період.

Згідно з постановою ККС від 08.02.2023 у справі № 135/1003/19 касаційний кримінальний суд дійшов висновку, що повернення обвинувального акта для узгодження його з вимогами КПК не відновлює досудового розслідування і подальшого тривання строку такого розслідування, тож у цьому аспекті значення має час надходження першого обвинувального акта до суду в межах чи поза межами строку досудового розслідування.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст