Главная Блог Новости Нові правила для ФОПів: кому знадобляться касові апарати з 1 січня 2022року

Нові правила для ФОПів: кому знадобляться касові апарати з 1 січня 2022року

27.12.2021
Автор:
Просмотров : 8859

17 грудня Верховна Рада не змогла ухвалити закон про касові апарати для ФОПів, який би відтермінував запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО) до 1 січня 2023 року.

Тому вже з 1 січня 2022 року касові апарати для ФОПів деяких груп стануть обов’язковими. Підприємці категорично не згодні з такою позицією.

Саме тому протягом року вони кілька разів виходили на мітинги під Верховною Радою з проханням не запроваджувати з 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій для тих, хто працює у сфері малого бізнесу.

Однак в останній пленарний день парламенту у 2021 році забракло голосів народних депутатів, щоб виконати цю вимогу. Тому з 1 січня для ФОПів почнуть діяти нові правила. Що саме зміниться – читайте у матеріалі.

Кого стосуватимуться нові правила

Касові апарати для ФОПів у 2022 році будуть потрібні всім підприємцям другої-четвертої груп спрощеної системи оподаткування для проведення будь-яких розрахункових операцій.

Розрахункові операції виконує бізнес, який отримує гроші від кінцевих покупців у формі готівки, жетонів, талонів або розрахунків з використанням банківських карток та інших платіжних систем.

Тобто з січня 2022 року касовий апарат повинні використовувати ресторани, кафе, турагенції, туроператори, готелі, інтернет-магазини, продавці текстилю, магазини секонд-хенду, ювелірних виробів і всі фізособи-підприємці другої, третьої та четвертої груп.

Якщо у сфері роздрібної торгівлі та послуг підприємство приймає оплату готівкою або платіжними картками, то воно має використовувати РРО, а покупцеві повинен видаватися фіскальний чек. У разі онлайн-оплати чек видається в місці видачі передплаченого товару.

Використання касових апаратів ФОПами другої та третьої груп обов’язкове, якщо їхній річний обіг перевищує 220 мінімальних зарплат (1,3 млн грн).

Щойно обіг у календарному році перевищив цю суму, підприємець має з першого числа наступного кварталу розпочати використання РРО.

Незалежно від обігу, повинні використовувати РРО або ПРРО (програмний реєстратор):

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст