Главная Блог Аналитические статьи Статьи НОВА СИСТЕМА ВАЛЮТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

НОВА СИСТЕМА ВАЛЮТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

14.02.2019
Просмотров : 27387

Закон про валюту: введення у дію

07 лютого 2019 року введено у дію Закон України "Про валюту і валютні операції" від 21.06.2018 (надалі – Закон про валюту), який проголошує свободу валютних операції та передбачає поступове скасування усіх валютних обмежень. Разом із введенням у дію Закону про валюту набрали чинності 8 ключових постанов Правління Національного банку України, що забезпечують імплементацію декларативних положень Закону про валюту та стали основою нової ліберальної моделі валютного регулювання.

Постанови № 1, 2, 3 є постійно діючими нормативно-правовими актами, але в повному обсязі вони діятимуть лише за сприятливих макроекономічних умов, коли Національний банк України (надалі – НБУ) не матиме потреби застосовувати заходи захисту для запобігання кризовим явищам на валютному ринку.

Постанова № 4 визначає критерії, достатні для запровадження заходів захисту валютного ринку. Саме за наявності відповідних критеріїв вступають у дію постанови тимчасового характеру (Постанови № 5, 7 та інші антикризові акти).

Постанова № 5 має тимчасовий характер і визначає конкретні заходи захисту, запроваджені Національним банком з 07 лютого 2019 року. Ці заходи скасовуватимуться в міру покращення макрофінансової ситуації та поліпшення стану боротьби із податковими правопорушеннями.

Постанова № 6 має постійний характер та запроваджує повідомну процедуру укладення кредитних договорів з нерезидентами замість їх обов’язкової реєстрації.

Постанова № 7 тимчасово визначає порядок здійснення банками валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до скасування такої вимоги.

Постанова № 8 не має часових рамок дії та втілює ризик-орієнтований підхід у валютному нагляді.

При цьому, тимчасові постанови (№ 5, 7) мають припинити свою дію після досягнення високих показників макроекономічної стабільності та створення ефективного механізму запобігання неконтрольованому виведенню капіталу закордон, і тоді валютне регулювання буде здійснюватися виключно відповідно до постійних постанов (№ 1, 2, 3, 6, 8), які в більшій мірі відповідають ліберальним положенням Закону про валюту.

Тобто, після введення у дію Закону про валюту відбулося лише часткове пом’якшення існуючих валютних вимог. У подальшому, за умови створення необхідних економічних і правових умов, НБУ планує поступово скасовувати решту валютних обмежень, щоб у кінцевому результаті перейти до повної свободи здійснення валютних операцій.

Нова система валютного регулювання, яка почала діяти 07 лютого 2018 року, має перехідний характер та передбачає ряд законодавчих змін, які скасовують, обмежують або пом’якшують існуючі валютні норми, а також впроваджує низку нових можливостей для учасників валютного ринку України.

ПОСТАНОВА № 1. Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України.

Торгівля валютними цінностями

Торгівлю іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України дозволяється здійснювати виключно НБУ та суб’єктам валютного ринку (банкам, небанківським фінансовим установам та операторам поштового зв’язку).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст