Главная Блог Новости В Україні припинила діяльність пенітенціарна служба, але на покращення умов утримання в’язнів це не вплине

В Україні припинила діяльність пенітенціарна служба, але на покращення умов утримання в’язнів це не вплине

29.05.2016
Просмотров : 2052

Тюремників підпорядкували Мін'юсту. На думку правозахисників, на умови утримання в’язнів така реформа ніяк не вплине.

Уряд схвалив ліквідацію Державної пенітенціарної служби України. Її повноваження будуть передані Міністерству юстиції. Оголошено і про реформу системи виконання покарань. Наскільки зміни вплинуть на життя сімдесяти тисяч українських в’язнів, які тепер відбувають покарання?

-- У тім-то й річ, що службу реформують, але на умови утримання в’язнів це наразі ніяк не вплине, -- каже Євген Захаров, керівник Харківської правозахисної групи. -- Звичайно, те, що пенітенціарна служба тепер підпорядкована Мін'юсту, -- це позитив. Коли вони були центральним органом виконавчої влади, ця структура була досить закрита. У Міністерстві юстиції вона стане відкритішою.

Ознайомтеся з інтерв'ю: Тюремна реформа: Пенітенціарна служба втратила незалежність - Діденко

Її функції мають перейти до трьох новостворених департаментів у складі Міністерства юстиції, які відповідатимуть за безпеку, ресурси, необхідні для функціонування установ та перевиховання ув’язнених. Йдеться про так звані пробаційні програми, коли ще за півроку до закінчення терміну, в’язнів починають готувати до звільнення і надалі підтримують, щоб запобігти повторним злочинам.

Заплановано й переатестацію працівників, звільнення тих, хто її не пройшов, і підвищення заробітної плати тим, хто залишився. Але це суто адміністративні реформи самої служби.

-- Утримання засуджених, режим, доступ до них рідних, якось зміниться?

-- За останні три роки режим трохи пом’якшено. Наприклад, передачі засуджені можуть приймати від родичів без обмежень. Запроваджено перевірки колоній -- проводять їх народні депутати, журналісти, лікарі та правозахисники. Перевіряльники мають можливість спілкуватися з в’язнями віч-на-віч.

Але від того, що структура, яка відповідає за виконання покарань, буде в Мін'юсті, камери не стануть просторішими, хворих на туберкульоз у в’язницях не поменшає. Так, можливо, не буде такої широкої можливості для зловживань за допомогою внутрішніх інструкцій. Пенітенціарна служба часто грішила виданням внутрішніх нормативних актів, які обмежували права в’язнів. У структурі Мін'юсту, можливо, буде важче це робити.

Згадайте новину: Клопотати про помилування зможуть подавати родичі засуджених - зміни в указ президента

-- А що насамперед треба змінити в нашій системі виконання покарань?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст