Главная Блог Аналитические статьи Статьи Нова редакція статті про відмивання доходів – нові ризики для бізнесу

Нова редакція статті про відмивання доходів – нові ризики для бізнесу

28.04.2020
Просмотров : 7686

Згадка назви вашої компанії у прив’язці до ст. 209 Кримінального кодексу – вірний шлях до проблем з банками та партнерами. А все тому, що ст. 209 карає за відмивання доходів.

28 квітня набрали чинності зміни до законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Всі обговорюють зміни у банківському компалєнсі, але не треба забувати і про кримінальні аспекти питання.

Читайте статтю: Маски-шоу стоп 3: завершение трилогии или продолжение следует?

Що це за злочин?

Для того, щоб зрозуміти сутність цього злочину, згадаємо історію міжнародного впровадження заходів щодо боротьби із відмиванням коштів. Наприкінці 80-х це питання частково було відображено в Конвенції ООН «Про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин» (діє в Україні з 27.11.1991). Однак у Конвенції йде мова виключно про відмивання коштів, які отримано від реалізації наркотиків.

Більш широке тлумачення поняття «відмивання» на міжнародному рівні відображено в Конвенції Ради Європи «Про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму» (діє в Україні з 01.06.2011).

Важливі моменти:

  1. Стаття 9 Конвенція говорить про «злочини з відмивання грошей», звертаючи увагу саме на умисне вчинення дія, пов’язаних із відмиванням коштів.
  2. Конвенція дає визначення поняття «предикатний злочин», тобто будь-який злочин, у результаті якого виникли доходи, що можуть стати предметом злочину, зазначеного в статті 9 цієї Конвенції.
  3. Ратифікуючи Конвенцію, Україна вказала, що буде застосовувати пункт 1 статті 9 тільки у випадках, коли за предикатний злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Робимо висновок: Україна встановлює кримінальну відповідальність за відмивання коштів. Застосуванню такого виду відповідальності має передувати вчинення предикатного злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Що змінилося у Кримінальному кодексі?

Тепер звернемось до ст. 209 КК України в новій та старій редакціях.

1 Редакція Закону № 430-IV від 16.01.2003 із відповідними змінами

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст