Главная Блог Новости Невідповідність реформи ДАБІ українському законодавству може призвести до суттєвих проблем в будівельній сфері – опитування

Невідповідність реформи ДАБІ українському законодавству може призвести до суттєвих проблем в будівельній сфері – опитування

19.06.2020
Просмотров : 8992

75,3% компаній, що працюють в будівельній сфері, вважають, що невідповідність постанов КМУ № 218 та 219 про ліквідацію та оптимізацію ДАБІ актам вищої юридичної сили (законам), може призвести до проблем в будівельній сфері.

Такі дані отримані в результаті дослідження, проведеного сектором "Будівництво" Офісу ефективного регулювання BRDO.

В галузевому опитуванні взяли участь 273 міжнародні, національні та регіональні будівельні компанії, виконавці робіт (послуг) з проектування, експертизи, технічного нагляду, девелопери та низка інших компаній.

Головною метою дослідження стала оцінка впливу ухвалених Кабінетом Міністрів України постанов № 218 та 219 від 13.03.2020 щодо ліквідації ДАБІ та створення трьох нових органів, аналіз позиції учасників ринку щодо роботи електронних сервісів у сфері будівництва, професійної атестації виконавців робіт (послуг), ринкового нагляду, а також досудового оскарження дій/бездіяльності суб’єктів надання адміністративних послуг у сфері будівництва та їх відповідальності.

Згадайте новину: Будівельний комітет Ради: Питання контролю за будівельною продукцією при реформі ДАБІ упущене

Згідно з результатами дослідження, переважна більшість респондентів (понад 63,3% опитаних) підтримують розподіл повноважень з надання адміністративних послуг та нагляду/контролю у сфері будівництва між різними органами. Проте понад 68% респондентів не підтримують зупинення заходів з проведення архітектурно-будівельного контролю на об’єктах будівництва до початку виконання повноважень Державною інспекцією містобудування.

70% опитаних вважають, що зупинення архібудконтролю призведе до збільшення випадків порушення вимог законодавства під час виконання підготовчих та будівельних робіт. Відтак, майже 60% учасників опитування прогнозують збільшення кількості об’єктів-самобудів.

Децентралізацію в питанні отримання дозволів на будівництво та прийняття в об’єктів в експлуатацію підтримують 69% представників компаній. Також понад 83% опитаних підтримують доцільність професійної атестації інспекторів будівельного нагляду та інших посадових осіб, які виконують функції зі здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.

74,4% респондентів вважають, що професійна атестація державних інспекторів будівельного нагляду та інших посадових осіб, які виконують функції зі здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, призведе до покращення якості надання адміністративних послуг у сфері будівництва та удосконалення архітектурно-будівельного контролю.

Згадайте новину: После смягчения карантина проблемы со строительством остаются почти у трети объектов жилищного строительства

Майже 80% опитаних цілком підтримують необхідність ринкового нагляду за будівельною продукцією.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст