Главная Блог Аналитические статьи Статьи Необачний значить недобросовісний? Оцінка судом добросовісності платника податків

Необачний значить недобросовісний? Оцінка судом добросовісності платника податків

Неминучі дві речі - смерть та податки”. Розумна іронія Бенджаміна Франкліна сьогодні дуже актуальна. В умовах, коли судова практика в податкових спорах зазнає кардинальних змін, всі, хто платить податки, мають усвідомлювати, як нові тенденції можуть вплинути на їх бізнес на практиці

Консультація фахового юриста в таких умовах набуває все більшої актуальності.

Нижче подана стаття - перший матеріал циклу аналітичних публікацій про нові підходи судової практики в податкових спорах.

Добросовісність платника, або що змінилося?

Аналіз судової практики податкових спорів останніх років вказує на новітній погляд на загально відомий принцип «добросовісності платника податку», а саме через призму так званої «розумної обачності».

Нагадаємо, що принцип «добросовісність платника податків» полягає в тому, що платник податків не може відповідати за порушення, допущені іншими особами, якщо не було доведено його безпосередню участь у правопорушенні. Одностайною позиція судів була в тому, що дефектність або навіть фіктивність контрагента платника податків сама по собі не свідчить про обізнаність платника податків про протиправний характер діяльності його контрагентів, а відповідно й про дефектність самих господарських операцій.

Нині вищезгаданий підхід змінено. Станом на сьогодні платник податків МОЖЕ відповідати за недобросовісність свого контрагента, оскільки він сам його вибирав, а отже – повинен був бути передбачливим.

Аналізуйте судовий акт: Добросовісний платник податків НЕ повинен контролювати чи дотримується контрагент податкового законодавства – це справа контролюючих органів (ВАСУ від 06 вересня 2016 р. у справі 826/23325/15)

Актуальна позиція: етапи становлення

Вперше оцінка судом добросовісності платника податків через призму його обачності була здійснена у постанові Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України 12 лютого 2008 року у справі №08/28 за позовом ТОВ «Метпромсервіс» до ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст