Главная Блог Аналитические статьи Статьи Науково - практичний коментар підстав для передачі справи Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду на розгляд палати, об’єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду

Науково - практичний коментар підстав для передачі справи Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду на розгляд палати, об’єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду

03.09.2018
Просмотров : 5038

Стаття 403. Підстави для передачі справи на розгляд палати, об’єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду

1. Суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії суддів, передає справу на розгляд палати, до якої входить така колегія, якщо ця колегія вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів з цієї ж палати або у складі такої палати.

2. Суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії суддів або палати, передає справу на розгляд об’єднаної палати, якщо ця колегія або палата вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів з іншої палати або у складі іншої палати чи об’єднаної палати.

3. Суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії суддів, палати або об’єднаної палати, передає справу на розгляд Великої Палати, якщо така колегія (палата, об’єднана палата) вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів (палати, об’єднаної палати) іншого касаційного суду.

4. Суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії суддів, палати або об’єднаної палати, передає справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, якщо така колегія (палата, об’єднана палата) вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Великої Палати.

5. Суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії або палати, має право передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, якщо дійде висновку, що справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики.

6. Справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції.

1. Коментована стаття визначає підстави для передачі справи на розгляд палати, об'єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду. Зазначений механізм є новелою ЦПК України і спрямований на забезпечення єдності судової практики. Адже, як показав досвід останіх років, судова практика не давала змоги передбачити яким чином буде застасована та чи інша норма закону, оскільки найвищий суд держави нерідко відступав від власних правових позицій, не наводячи при цьому будь - яких мотивів відповідних змін. Однією з причин існування такої ситуації була недосконалість правового регулювання. З огляду на наведене, в ході судової реформи у нових процесуальних кодексах було закладено ефективні механізми для забезпечення єдності та сталості судової практики. Відтепер відступлення Верховним Судом від свого попереднього висновку має відбуватись відкрито, шляхом постановлення ухвали про передачу справи на розгляд палати, об'єднаної палати або Великої Палати із зазначенням мотивів необхідності відступлення від раніше викладеного висновку щодо застосування норм права у подібних правовідносинах. Такий підхід є позитивним кроком у судочинстві, він дозволяє встановити юридичну певність та стабільність у спірних правовідносинах. Надання права забезпечувати єдність судової практики саме суду касаційної інстанції відповідає законодавству провідних демократичних країн (Італії, Франції, Німеччини тощо). Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово підкреслював, що розбіжності судових рішень за своєю природою є невід’ємним наслідком будь-якої судової системи, яка базується на мережі судів першої інстанції та апеляційних судів з повноваженнями в їх територіальної юрисдикції. Разом із тим роль найвищої судової інстанції полягає в тому, щоб вирішувати ці суперечності. Така позиція сформульована, наприклад, у справі «Тудор проти Румунії» (Tudorv. Romania) [1].

У касаційному цивільному суді функціонують судові палати, до їх складу входять колегії по три або п’ять суддів. Колегії є найменшими структурними одиницями, які в рамках процесуального законодавства здійснюють первинний розгляд будь-якої касаційної скарги. Кількість та спеціалізація судових палат визначається рішенням зборів суддів. Так, зборами суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду утворено дві судові палати (перша та друга), спеціалізація відсутня, судді розглядають всі справи, які потрапляють до суду.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст