Главная Блог Аналитические статьи Статьи На що аграрию варто звернути увагу, щоб не втратити право на аренду угідь?

На що аграрию варто звернути увагу, щоб не втратити право на аренду угідь?

23.04.2018
Автор:
Просмотров : 2013

Сегодня, как и в прошлые годы, остаются актуальными судебные споры, возникающие из земельных правоотношений, в частности касающиеся вопросов аренды. Верховный Суд уже рассмотрел ряд дел и сформировал определенные правовые выводы. Поэтому предлагаем рассмотреть некоторые моменты, на которые необходимо обратить внимание аграрию, чтобы не потерять право на аренду земельного участка.

Повноваження власника

Ще під час укладення договору дуже важливо

перевірити, чи дійсно особа, яка передає землю в оренду, є власником цієї ділянки або наділена повноваженнями здійснювати такий правочин.

Як би це не звучало дивно, однак і досі трапляються випадки, коли після укладення договору виявляється, що власник ділянки насправді його не підписував. Зрозуміло, що протягом років оренди ця обставина може нікого й не турбувати. Та коли з’являється інший можливий орендар, який пропонує вищу ціну, то неодмінно виникає спір щодо визнання договору оренди недійсним. Зокрема, з підстав його укладання начебто без волі орендодавця.

Одним із варіантів мінімізації подібних ризиків може бути нотаріальне посвідчення договору. Адже тоді саме нотаріус перевірить повноваження орендодавця та підтвердить його волевиявлення щодо здійснення правочину.

Три істотні умови

Договір обов’язково повинен містити всі істотні умови. Згідно зі ст.15 закону «Про оренду землі» від 6.10.98 №161-XIV такими є:

об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір ділянки);

строк дії договору;

орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення й перегляду та відповідальності за несплату.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст