Главная Блог Новости Місце судової експертизи після реформування процесуального законодавства

Місце судової експертизи після реформування процесуального законодавства

27.05.2017
Просмотров : 2050

25 травня судові експерти, адвокати, науковці, парламентарі та міністр юстиції зібралися за круглим столом, щоб обговорити питання реформування національного законодавства в світлі євроінтеграції України. Одним з питань, яке зараз потребує реформування є судово-експертна діяльність. З одного боку, судова експертиза – одна із складових судової системи, та в багатьох справах є одним з головних джерел доказів. Тому в умовах проведення комплексної судової реформи, процес зміни законодавства в сфері організації судово-експертної діяльності є цілком закономірний. З іншого, на теперішній час організації та проведення судових експертиз вийшла за межі чинного законодавства, і більше регулюється підзаконними актами, рішеннями судів, та сталою практикою призначення судових експертиз. Тобто закон, прийнятий ще в 1994 році не забезпечує системну роботу.

Читайте статтю: Аналіз практики оскарження призначення судових експертиз

Так склалося історично, що в Україні основна кількість виконаних судових експертиз завжди припадала на державні судово-експертні установи. Проте, останні десятиліття розвивається професійна діяльність експертів, що не є працівниками державних експертних установ (так звані незалежні або приватні експерти). В багатьох країнах світу зацікавлені сторони мають право звернутися до незалежного експерта: сторона звинувачення та сторона захисту можуть звернутися до різних експертів і надати відповідні висновки.

За даними державного Реєстру атестованих судових експертів на сьогодні загальна кількість атестованих експертів, в яких свідоцтва є чинними становить приблизно 7000 осіб.

Користуйтесь консультацією: Призначення та проведення експертизи у цивільному судочинстві

Кількість діючих експертів, які не є працівниками державних спеціалізованих установ та атестовані Центральною експертно-кваліфікаційною комісією при Міністерстві юстиції становить приблизно 700 фахівців. За видами судових експертиз атестовано:

• Інженерно-технічна експертиза (спец. 10.1, 10.2) – 41 фахівець;

• Будівельно-технічна та земельно-технічна експертиза (10.6 ,10.7, 10.10, 10.14) – 241 фахівець;

• Економічна експертиза (11.1, 11.2, 11.3) – 144 фахівця;

• Товарознавча експертиза (12.1) – 28 фахівців;

• Автотоварознавча експертиза (12.2) – 241 фахівець;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст