Главная Блог Аналитические статьи Статьи Методика проти цивільного кодексу? Чому власники пошкоджених у ДТП транспортних засобів опиняються двічі потерпілими

Методика проти цивільного кодексу? Чому власники пошкоджених у ДТП транспортних засобів опиняються двічі потерпілими

11.12.2023
Просмотров : 3247

У професійному середовищі судових експертів-автотоварознавців йде обговорення аспектів застосування та покращення Методики товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів. Дозволю собі висловити думку з точки зору практикуючого адвоката, якому постійно доводиться вести справи, у яких ця методика застосовується. Точка зору ця проста та зводиться до фрази з відомого анекдоту: «Та тут усю систему треба міняти!». Точніше, міняти треба деякі принципові закладені у основу діючої Методики підходи.

І робити це потрібно з двох причин. По-перше, принципи ці докорінним чином суперечать положенням Цивільного кодексу України (далі ЦК). По-друге, ставлять потерпілого від ДТП, якому і так спричинено шкоду, у несприятливе та вразливе становище. Щоправда, міняти потрібно не лише Методику, але великі проблеми закладені саме у ній.

Передусім, звернемося до положень ЦК, які визначають, що таке шкода або збитки, та хто має визначати спосіб їх відшкодування.

Так, ст.22 ЦК каже нам:

«2. Збитками є:

1) втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки);

2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

…4. На вимогу особи, якій завдано шкоди, та відповідно до обставин справи майнова шкода може бути відшкодована і в інший спосіб, зокрема, шкода, завдана майну, може відшкодовуватися в натурі (передання речі того ж роду та тієї ж якості, полагодження пошкодженої речі тощо), якщо інше не встановлено законом.»

Тепер звернемося до ст.1192 ЦК:

«1. Якщо інше не встановлено законом, з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов’язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.»

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст