Главная Блог Аналитические статьи Статьи Курс на цифру: регулювання електронного суду

Курс на цифру: регулювання електронного суду

12.05.2017
Просмотров : 2201

На початку березня поточного року, в рамках засідання Комітету Американської торговельної палати з питань правової політики, була проведена зустріч з Олексієм Філатовим, заступником Глави Адміністрації Президента України, Головою Ради судової реформи, присвячена ключовим питанням створення Верховного суду, монополії адвокатури та судової реформи в частині змін в процесуальне законодавство. На зустрічі пан Олексій зазначив, що головними завданнями процесуальної реформи є вдосконалення доступу до правосуддя та системи судового розгляду. Планується, зокрема, впровадити «електронний суд»; спростити та прискорити розгляд нескладних та малозначних справ; змінити розмежування юрисдикції в залежності від предмету позову, а не сторін; ввести обов’язок розкриття всіх доказів та запобігання приховуванню доказів; ввести заходи дієвої відповідальності за зловживання процесуальними правами; запровадити презумпцію повної компенсації усіх витрат та можливість їх відшкодування після вирішення справи по суті; створити дієві механізми забезпечення позову, наприклад системи автоматизованого арешту коштів та інше.

Вже після того, як 23 березня 2017 року на офіційному веб-порталі Верховної ради України був опублікований проект Закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 6232, актуально порівняти діючі та остаточні на сьогоднішній день версії проектів Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України.

У зв’язку з тим, що змін до діючого процесуального законодавства пропонується досить багато, з додатковою зміною багатьох інших законодавчих актів, зосередимося на основних ініціативах Ради з питань судової реформи, зокрема на нововведенні у цивільному, господарському та адміністративному судочинстві, яке спрямоване на спрощення доступу до правосуддя, призване зменшити процесуальні строки розгляду справ у всіх інстанціях та ліквідувати «паперову тяганину» при передачі справ між інстанціями, а саме запровадження ведення справ у електронному вигляді або іншими словами «електронного суду» .

Запровадження електронного -судочинства

Основним нововведення у процесуальному законодавстві є комплексне запровадження ідеї «електронного суду», яка регламентована шляхом створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (надалі - ЄСІТС).

У відповідності до пункту 13 статті 14 проекту ЦПК, робота ЄСІТС буде регламентована Положенням про Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яке буде затверджено Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України після консультацій з Радою суддів України. Ідентична норма відповідно закріплена у пункті 13 статті 6 проекту ГПК та пункті 13 статті 18 проекту КАС.

Розглянемо запровадження «електронного суду» на прикладі проекту ЦПК.

Пункт 9 статті 14 проекту ЦПК, встановлює що розгляд справи здійснюються судом першої, апеляційної та касаційної інстанції за матеріалами судової справи в електронній формі.

Процесуальні та інші документи і докази у паперовій формі переводяться у електронну форму та долучаються до матеріалів електронної судової справи не пізніше наступного дня з дня їх надходження до суду.

Сама судова справа в електронному вигляді, у разі її оскарження в апеляційному або касаційному порядку буде передаватися між судами миттєво. На задум реформаторів, це суттєво зменшить загальний строк розгляду справ. ЄСІТС забезпечить обмін документами в електронній формі не тільки між судами, а й між судом та учасниками судового процесу, а також між самим учасниками судового процесу.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст