Главная Блог Аналитические статьи Статьи Кримінальне повторення: обтяження, подвійний розгляд, незадовільна фіксація, обвинувачення та його особливості

Кримінальне повторення: обтяження, подвійний розгляд, незадовільна фіксація, обвинувачення та його особливості

04.07.2016
Автор:
Просмотров : 6410

Какие изменения в процессуальных документах могут усовершенствовать механизм назначения нового рассмотрения дел в первой инстанции

Визначення обтяження

Одне з понять щодо якого в судовій практиці також немає єдності, — «обтяжуючі обставини». Відповідно до правової позиції, висловленої у постанові Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду від 8.10.2015, термін «обтяжуючі обставини» використовується у двох значеннях:

• обставини, передбачені у статтях «Особливої частини» Кримінального кодексу, як ознаки складу злочину, що впливають на його кваліфікацію, тобто «кваліфікуючі» ознаки, визначені у диспозиції статті;

• обставини, які не позначаються на кваліфікації вчиненого, а впливають виключно на обрання судом виду та розміру покарання (наведені у ч.1 ст.67 КК).

Для визнання кримінального провадження таким, що здійснюється у формі приватного обвинувачення, застереження у ст.477 Кримінального процесуального кодексу щодо обтяжуючих обставин стосується викладення у диспозиції статті «Особливої частини» кваліфікуючих ознак і не поширюється на передбачені в ч.1 ст.67 КК обставини, що обтяжують покарання.

Висновок ВС щодо використання норми права, викладений у його постанові, прийнятій за результатами розгляду справи з підстав, установлених пп.1 і 2 ч.1 ст.445 цього кодексу, є обов’язковим для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності відповідну норму права, та для всіх судів загальної юрисдикції, котрі зобов’язані привести свою судову практику у відповідність із рішенням ВС. Суд має право відступити від правової позиції, викладеної у висновках ВС, але повинен навести відповідні мотиви.

Читайте статью: Опимизация работы судов: новые нормативы и показатели

Подвійний розгляд

Підставою для скасування рішення з призначенням нового розгляду є ухвалення його незаконним складом суду (п.2 ч.2 ст.412 КПК).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст