Главная Блог Аналитические статьи Статьи Когда дела незначительной сложности становятся малозначащими, и что это означает для возможностей обжалование и представительства

Когда дела незначительной сложности становятся малозначащими, и что это означает для возможностей обжалование и представительства

22.09.2018
Автор:
Просмотров : 3699

Новая редакция Гражданского процессуального кодекса содержит новеллу относительно письменного производства, а рядом с термином «малозначащие дела» употребляется понятие «дела незначительной сложности». Это влечет определенные трудности на практике, с которыми и попробуем разобраться, сообщает zib.com.ua.

Термінологічні неузгодженості

Крім трьох основних видів цивільного судочинства: наказного, позовного та окремого, підвидів: загального та спрощеного, законодавець виділяє також окремі форми — письмове та заочне провадження. Хоча відповідна глава ЦПК називається «Заочний розгляд справи», без ужиття поняття «провадження». Суд може розглянути в заочному порядку справу, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження (ч.2 ст.281 ЦПК).

Законом від 2.06.2016 №1401-VIII Конституцію доповнено ст.131-2, яка передбачає, що законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді виключно адвокатом, зокрема в малозначних спорах. У ЦПК термін «малозначні спори» не вживається.

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають із трудових відносин, справ незначної складності та інших, для яких пріоритетним є швидке вирішення (ч.4 ст.19 ЦПК).

Законом від 3.07.2018 №2475-VIII, який набрав чинності з 28.08.2018, абз.1 ч.4 ст.19 ЦПК викладено в такій редакції:

«Спрощене позовне провадження призначене для розгляду:

1) малозначних справ;

2) справ, що виникають з трудових відносин;

3) справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд;

4) справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст