Главная Блог Аналитические статьи Статьи Кіпрський NID у фокусі: що варто знати українським платникам податків

Кіпрський NID у фокусі: що варто знати українським платникам податків

25.09.2024
Автор: Crowe Mikhailenko
Просмотров : 284

Наразі активно обговорюється питання недонаповнення бюджету. Пропонуються різні пояснення, зокрема те, що податковій службі не надавали можливості ефективно працювати, що, на думку деяких, виправдовує введення нових податків або підвищення ставок існуючих.

Ми хотіли б висловити свою позицію на прикладі міжнародного оподаткування. Приводом для цього стала зустріч представників податкової служби з суддями Верховного суду, яка відбулася у липні в рамках податкового комітету парламенту.

Ця зустріч включала представників професійних асоціацій платників податків та податкових консультантів. Такий підхід є правильним, оскільки обговорення податкових питань повинно бути всебічним і враховувати інтереси всіх сторін.

Теми обговорення

На зустрічі розглядалося кілька важливих питань. Проте ми зосередимося на частині, яка стосувалася міжнародного оподаткування. Слід зазначити, що презентація податкової служби у цій темі була вдалою, оскільки вона чітко відображала проблемні зони, на які слід звернути увагу в майбутній роботі.

Це показує, що податкова служба має правильне розуміння зони ризиків у міжнародному оподаткуванні, і якщо їй буде надано можливість працювати ефективно, ці питання можна буде вирішити.

Однак на цьому слова подяки закінчуються. У своїй доповіді представники податкової служби зазначили, що в центрі їхньої особливої уваги перебуває кіпрський режим Notional Interest Deduction (NID). Розберімося, що це таке.

Кіпрський уряд впровадив NID через загрозу оподаткування кондуїтних компаній. Раніше кіпріотам вистачало того, що незначна надбавка у ставці відсотка залишалася у них. Однак, після усвідомлення принципу бенефіціарного власника, Кіпр запровадив новий податковий режим. Якщо позикодавці кіпрської компанії внесуть надані їй позики до капіталу, то ця компанія може умовно відображати у зменшення оподатковуваного прибутку 80% від отриманих процентних доходів.

В результаті ми маємо:

  • Великі активи (у вигляді капіталізованих позик) в обліку кіпрської компанії.
  • Сабстанс для концепцій бенефіціарного власника, КІК, ТЦУ.
  • Податкове навантаження у вигляді 2,5% (12,5% * (100% – 80%) від отриманих відсоткових доходів).

З урахуванням податку на репатріацію з країни джерела (в Україні це 5%), податкове навантаження всередині Кіпру фактично виявляється негативним або нульовим.

Стратегія Кіпру

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст