Главная Блог Аналитические статьи Статьи Гріх судді Головатого. Хто поставить крапку в історичній державній зраді? (справа про Чорноморський флот)

Гріх судді Головатого. Хто поставить крапку в історичній державній зраді? (справа про Чорноморський флот)

13.12.2023
Просмотров : 1641

Конституційний суд взявся досліджувати, хто прихистив Чорноморський флот Росії в Україні і… спіткнувся

Велика палата Конституційного суду 5 грудня продовжила розгляд звернення нардепів про конституційність Угоди між Україною та Росією про базування Чорноморського флоту РФ на території України. Провадження перебуває на початковій стадії. На попередньому засіданні, яке відбулося у вересні, постійний представник Верховної Ради у Конституційному суді, нардеп від «Слуги народу» Максим Дирдін заявив відвід судді-доповідачу Головатому. Більшість суддів відмовили у задоволенні відводу. І тут же спотикнулися об наступний відвід.

Цього разу проти участі судді Головатого у цій справі виступив представник президента у Конституційному суді Сергій Дембовський. Оцінку його аргументам знову мають надати судді Конституційного суду. І серед них, за даними джерел «Главкома», точно є ті, хто підтримує відвід свого колеги Головатого.

«На судді Головатому висить голос, відданий за ратифікацію «харківських угод». Тому він має ідею: перевести розгляд провадження у закриту частину, і, як суддя-доповідач, запропонувати колегам підтримати проєкт рішення про визнання неконституційною Угоду про перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Цим самим він себе реабілітує». Таку версію у розмові з «Главкомом» висунув один з колишніх суддів Конституційного суду.

Інтерв'ю: Ганебна угода про Чорноморський флот РФ: чи скасують її? Єдиної позиції немає навіть всередині України - Соломія Бобровська

«Харківські угоди»

Суддя Конституційного суду, а нині виконувач обов’язків голови суду Сергій Головатий є доповідачем у конституційному провадженні за зверненням 49 народних депутатів. Наприкінці березня цього року обранці направили до Конституційного суду документ, в якому просили надати висновок щодо конституційності Угоди між Україною та Росією з питань перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Вказана скандальна угода стала одним із перших кроків назустріч Росії Віктора Януковича, обраного президентом України на початку 2010 року.

21 квітня 2010 року у Харкові Янукович і тодішній президент Росії Дмитро Медведєв скріпили цей документ своїми підписами. 27 квітня Угоду ратифікували Верховна Рада і Держдума РФ.

«Харківські угоди» подовжили термін перебування Чорноморського флоту Росії продовжено на 25 років, до 28 травня 2042 року з наступним автоматичним подовженням на наступні п’ятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не повідомить письмово іншу сторону про припинення дії Угоди не пізніше, ніж за рік до завершення терміну дії. Оплата за перебування флоту складається зі щорічних платежів у $100 млн на рік, починаючи з 2017 року, а також з додаткових коштів, які отримуються за рахунок зниження з дати набрання чинності цією Угодою ціни в розмірі до $100 доларів від встановленої чинним контрактом між НАК «Нафтогаз» України і ВАТ «Газпром», на кожну тисячу кубометрів газу, що постачається в Україну. При ціні $333 і вище за тисячу кубометрів газу зниження складе $100, при ціні нижче $333 зниження складе 30% від такої ціни.

Весною 2014 року після окупації Криму Державна Дума Росії в односторонньому порядку денонсувала Угоду з Україною про базування Чорноморського флоту РФ на території українського півострова…

Поки у справі оголошено перерву, «Главком» розбирався, що ж не так зі суддею Сергієм Головатим і чому його персона виявилася настільки контраверсійною саме у цій справі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст