Главная Блог Новости Голова ВРП Бенедисюк: Усі засідання Ради та її палат проводилися і будуть проводитися відкрито

Голова ВРП Бенедисюк: Усі засідання Ради та її палат проводилися і будуть проводитися відкрито

20.02.2017
Просмотров : 1272

Нещодавно у соціальних мережах та інтернет-ЗМІ було поширено інформацію про закриття засідань Вищої ради правосуддя. Звертаємо увагу ЗМІ: ця інформація не відповідає дійсності. Просимо громадян, а також ЗМІ утриматися від її розповсюдження та на майбутнє, особливо під час підготовки публікацій, блогів, постів, перевіряти будь-які дані, що розповсюджують учасники дисциплінарних процесів (адвокати, прокурори, заявники тощо).

Усі засідання Вищої ради правосуддя проводяться відкрито, із забезпеченням вільного доступу до залу засідань громадян та ЗМІ.

Нагадаємо, що так само працювала і Вища рада юстиції. Усі засідання транслювалися онлайн, наступного дня оприлюднювалися переліки рішень, а протягом кількох днів акти ВРЮ розміщувалися на сайті.

При цьому засідання дисциплінарних секцій Вища рада юстиції проводила без участі ЗМІ, що було обумовлено необхідністю пришвидшити розгляд справ.

Згадайте новину: Новостворена Вища рада правосуддя ліквідує політичну складову у судовій гілці влади – Президент підписав відповідний Закон

Після набрання чинності Законом України «Про Вищу раду правосуддя» у складі Ради створено нові дисциплінарні органи – Дисциплінарні палати.

Попри те, що європейські стандарти не передбачають відкритості у розгляді дисциплінарних справ щодо суддів, Вища рада правосуддя відповідно до закону проводить ці засідання відкрито, із забезпеченням вільного доступу до засідань трьох створених Дисциплінарних палат і можливістю ведення фото-, відео-, аудіозапису.

Винятки із цього правила можливі тільки у надзвичайних випадках, таких як, наприклад, технічний збій, що стався 14 лютого 2017 року, коли у всьому кварталі зникло світло, або у разі прийняття Радою рішення про закрите засідання (хоча таких рішень ВРП ще не приймала, незважаючи на клопотання адвокатів у деяких резонансних справах).

При цьому кожен охочий може взяти участь у засіданнях як Вищої ради правосуддя, так і Дисциплінарних палат.

Проведення фото-, відео-, аудіозйомки на засіданнях Вищої ради правосуддя та Дисциплінарних палат проходить без перешкод. Спеціальних дозволів для цього не потрібно.

Вхід на засідання Ради та палат є вільним. Для ЗМІ та громадян, які мають бажання взяти участь у засіданні, відділ взаємодії зі ЗМІ проводить акредитацію.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст