Главная Блог Аналитические статьи Интервью Голова ДМС Максим Соколюк : Ми дозволимо мати два паспорти, але "єдине громадянство" залишиться в Конституції

Голова ДМС Максим Соколюк : Ми дозволимо мати два паспорти, але "єдине громадянство" залишиться в Конституції

16.12.2019
Автор:
Просмотров : 8735

Максим Соколюк – керівник Державної міграційної служби (ДМС) з 2015 року. Він хоч і є посадовцем найвищого рангу, але уникає участі у публічній політиці; можливо, саме тому зберіг посаду під час майже тотальної зміни влади цього року.

Зараз відомство Соколюка долучене до низки реформ, найрезонансніша з яких – "узаконення" ідеї подвійного громадянства, і саме про неї ми планували говорити з посадовцем. Та, як з’ясувалося, на часі ще декілька новацій. Реформа "прописки"; запровадження віртуального паспорта у смартфоні, поїздки до Шенгену без закордонного паспорта – про це та інше читайте в інтерв’ю очільника ДМС для "Європейської правди".

"Нам потрібне наповнення України людьми"

– Чи буде в Україні легалізоване подвійне громадянство?

– Президент Зеленський не раз про це говорив. За його дорученням, за підготовку необхідних проєктів відповідальне МЗС, але міграційна служба також долучена. І перший крок вже зроблений – президентський законопроєкт №2590 поданий на розгляд до Верховної ради. Цей документ, певно, ще має дискутуватися у парламенті, він може бути змінений. Не виключено, що будуть і додаткові проєкти з цього питання. Але вектор змін встановлений президентом.

І тут є питання, яке багато що визначає: що це дасть Україні? Подвійне громадянство – це засіб. А мета яка?

Колись дискусія щодо подвійного громадянства була навколо ідеї давати громадянство за інвестиції. Але не варто обманювати себе щодо попиту на цю послугу. Приміром, зараз є процедура отримання посвідки на постійне проживання для інвесторів. Вона дуже проста, досить швидка та взагалі не містить корупційних ризиків: ти інвестуєш 100 тисяч доларів, даєш довідку з банку, свої документи і отримуєш посвідку. 5 років в Україні – і можеш подавати на громадянство, якщо це тобі потрібно.

Як думаєте, скільки людей отримали постійні посвідки за такою процедурою? За майже 9 років, доки існує ДМС – всього 232 людини. То чи буде попит на подвійне громадянство саме для інвесторів? До того ж тут є питання щодо подвійного оподаткування та перерахування грошей між рахунками однієї фізичної особи в різних країнах.

Інтерв`ю: «Було б правильно прийняти такий закон «Про судоустрій і статус суддів», якого ніхто не хотів би змінювати»

– Зеленський каже не лише про інвесторів, а закликає українців, які мають громадянство інших держав, думати над поверненням в Україну.

– Так, нам потрібне наповнення України людьми для розбудови нашої країни.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст