Главная Блог Аналитические статьи Интервью Голова АМКУ Юрій Терентьєв: Зараз ринок газу штучно зроблений неконкурентним

Голова АМКУ Юрій Терентьєв: Зараз ринок газу штучно зроблений неконкурентним

25.10.2017
Автор:
Просмотров : 1605

Голова АМКУ Юрій Терентьєв розповів РБК-Україна про енергетичні монополії і про те, як з ними боротися, як просувається розслідування у відношенні холдингу Ріната Ахметова, про оштрафуваний "Газпром", тендерний "троллінг" і про те, як дотримується в країні антимонопольне законодавство.

З головою Антимонопольного комітету Юрієм Терентьєвим РБК-Україна зустрілося через кілька тижнів після того, як Комітет у своєму листі звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням "врегулювати ряд проблемних питань", що виникли на ринку природного газу. Зокрема, АМКУ вважає за необхідне прокоментувати уряду ситуацію, яка склалася з ціною на газ і висловитися про методику її формування. На думку голови АМКУ, ринок газу в Україні до сих пір не є конкурентним, а розрахунок ціни на підставі імпортних індексів, як це зараз закріплено у формулі, може привести до завищення вартості палива в Україні. Про те, якими принципами має керуватися національний регулятор при визначенні вартості електроенергії, чи платить накладені на них Комітетом штрафи російський "Газпром" і тютюновий дистрибутор Tedis, а також, коли будь-якого гравця на ринку правомірно назвати монополістом, і чи є таким енергохолдинг Ріната Ахметова ДТЕК, про тендерний "троллінг" і закупівлі палива для "Укрзалізниці" - Юрій Терентьєв розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Про газові монополії і вартість газу

- Ви направили прем'єру лист, де вказували на ряд моментів, пов'язаних з діяльністю і НАК "Нафтогаз України", і формуванням ціни на газ для населення. Методика, яка передбачає спецобов’язки "Нафтогазу", і сама формула розрахунку ціни на газ прописані у постанові Кабміну №187 і є реалізацією зобов'язань України перед МВФ. А механізм ПСО діє взагалі з 2015 року. Чому раптом зараз у Антимонопольного комітету виникли питання до формування ціни? При цьому ви пропонуєте не прив'язувати визначення ціни до німецького хабу, а якусь іншу методику?

- Це таке вільне читання нашого листа. Якщо уважно цей лист перечитати, у ньому є кілька основних повідомлень. Перше - це те, що повинна бути опублікована ціна на газ, яка так і не затверджена.

- Це порушення Міненерго, яке повинно було опублікувати ціну на газ для населення на 1 липня?

- Це порушення Міненерго. Друге - це те, що закон про ринок газу передбачає створення конкурентного ринку, зокрема, і щодо постачальників зі спеціальними зобов'язаннями. Третє - порядок ціноутворення. Зараз ми бачимо, що на декількох досить чутливих для економіки напрямках, використовується прив'язка до міжнародних індексів. Природно, це індикатори , які заслуговують на увагу. Питання полягає тільки у тому, наскільки ми повинні сліпо слідувати значенням індикатора з урахуванням логістичної складової, або ж ми повинні дійсно дивитися на економічні реалії, як у випадку з формулою розрахунку оптово-відпускної ціни на електроенергію (Роттердам "плюс" транспорт), так і у випадку з ціною на газ (німецький хаб NCG "плюс" транспорт). Мова йде не про імпорт енергоносіїв з якогось умовного Роттердама або Дюссельдорфа. Йдеться про те, що як у випадку Роттердам "плюс", так і у випадку з німецьким хабом, є частка ресурсу, яка видобувається локально. Власне, тому питання Антимонопольного комітету були не до того, що ми хочемо скасувати імпортний паритет, а до того, що європейські індекси повинні використовуватися з відповідними поправками на реальні економічні обставини з урахуванням реального походження відповідного ресурсу.

- Виходить, що рівноважною ціною газу, тобто тією, яка врівноважує попит і пропозицію, на думку Антимонопольного комітету, повинен бути європейський хаб без урахування транспортування?

- Ми не Міненерго, ми не НКРЕКП. Завдання Антимонопольного комітету - стежити за тим, щоб та методика розрахунку формул, яка застосовується НКРЕКП і іншими відомствами (ми зараз не говоримо виключно про німецький хаб у випадку з газом), використовувалася з урахуванням економічних реалій.

- Але, якщо я правильно розумію, лист АМКУ про ситуацію із газом було продиктовано тим, що Комітет побачив порушення конкуренції на цьому ринку? У чому його суть?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст