Главная Блог Аналитические статьи Статьи Жертвою виконавчого напису може стати кожен, оскільки нотаріуси відповідальності не несуть

Жертвою виконавчого напису може стати кожен, оскільки нотаріуси відповідальності не несуть

23.10.2020
Просмотров : 25229

У Постанові Касаційного цивільного суду Верховного Суду від 14.08.2019 р. за № 519/77/18 вперше в судовій практиці України була висловлена правова позиція, згідно з якою у позовних вимогах до нотаріуса про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, було відмовлено з тим мотивуванням, що нотаріус має бути у такому спорі третьою особою. Хоча позовні вимоги по суті було задоволено, у вимогах до нотаріуса у справі № 519/77/18 було відмовлено, скасовано рішення попередніх інстанцій в частині стягнення з приватного нотаріуса судового збору.

Хоча до цього Верховним Судом, а раніше Верховним судом України, було винесено сотні постанов у справах про визнання виконавчих написів нотаріусів такими, що не підлягають виконанню, без жодних сумнівів і зауважень щодо процесуального статусу нотаріусів у даній категорії справ як співвідповідачів.

Така правова позиція зняла з нотаріусів будь-яку відповідальність за законність вчинених виконавчих написів і вже призвела до того, що у 2019-2020 році декілька нотаріусів в Україні (Колейчик (ще до анулювання свідоцтва про право здійснення нотаріальної діяльності), Горай, Хара і ще декілька «сумновідомих» прізвищ) вчинили десятки тисяч написів з грубими порушеннями законодавства, наприклад: без будь-якої перевірки поданих стягувачами документів; без виписок по рахункам; без підтверджень повідомлень про наявність та суму боргу та/або про заміну кредитора; по онлайн кредитам МФО без підписів; поза межами трирічного строку на вчинення напису; за відсутності тексту кредитного договору взагалі і т.п. Приблизно кожний десятий громадянин, який звертається до нас за оскарженням написа, або повністю виплатив свій кредит, або взагалі не отримував його (поширеним є шахрайство з онлайн кредитами МФО).

Листом Міністерства юстиції України від 25.06.2020 р. № 5235/19.5.6/32-20 Мінюст звертає увагу на те, що враховуючи судові рішення у справі № 826/20084/14 виконавчі написи можуть вчинятися на нотаріально посвідчених договорах, які передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно. Вчинення виконавчих написів на кредитних договорах, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов’язаннями, не вбачається за можливе. Даний лист доведений до відома всіх нотаріусів. Однак оскільки «нотаріус має бути у такому спорі третьою особою», це не зупиняє окремих нотаріусів від вчинення виконавчих написів на шкоду майновим та немайновим правам тисяч громадян України. Адже по факту ніякої відповідальності за це нотаріуси не несуть!

Це безсумнівно завантажить суди десятками тисяч кредитних справ, і є позицією безкарності і безвідповідальності, від якої постраждають і громадяни, і судді загальної юрисдикції, які і так перевантажені роботою.

Відповідно до ст. 18 Цивільного кодексу України нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами та посадовими особами органів місцевого самоврядування встановлюється Законом України "Про нотаріат" (надалі - Закон) та іншими актами законодавства України (ч. 1 ст. 39 Закону). Цим актом є, зокрема, Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України 22 лютого 2012 року №296/5 (надалі – «Порядок»).

Вчинення нотаріусом виконавчого напису - це нотаріальна дія (п. 19 ст. 34 Закону).

Статтею 88 Закону визначені умови вчинення виконавчих написів. Відповідно до приписів цієї статті, нотаріус вчиняє виконавчі написи (а не стягувач і не держава). Навідмінно від правочинів, які вчиняють їх Сторони, виконавчий напис вчиняє саме нотаріус, а не сторони правочину.

При вчиненні виконавчого напису саме нотаріус (а не якась інша особа) має перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у вказаному Переліку.

Дивно було б звинувачувати лише стягувача у порушенні Закону України «Про нотаріат» та підзаконних актів до нього, оскільки стягувач не є спеціальним суб’єктом цього Закону і не вчиняє виконавчого напису самостійно.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст