Главная Блог Аналитические статьи Интервью Ганебна угода про Чорноморський флот РФ: чи скасують її? Єдиної позиції немає навіть всередині України - Соломія Бобровська

Ганебна угода про Чорноморський флот РФ: чи скасують її? Єдиної позиції немає навіть всередині України - Соломія Бобровська

13.12.2023
Просмотров : 967

Велика палата Конституційного суду 5 грудня 2023 року продовжила розгляд справи за конституційним зверненням 49 народних депутатів України про надання висновку щодо конституційності Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року, ратифікованої Законом України "Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України" від 27 квітня 2010 року № 2153–VI.

Проста, здавалося б, новинна "шапка" - але скільки гіркоти містить вона для українців! Адже угода про Чорноморський флот – це і про зраду, і про політичну сліпоту, і про захоплення Криму, і, звичайно, про повномасштабну війну, особливо про російський прорив на півдні на початку 2022.

Неймовірно, але спільної позиції щодо того, що робити з Угодою про Чорноморський флот, в української влади немає і понині. Ба більше – під час розгляду цієї справи під дахом КСУ точиться справжня боротьба. Чому? На це та інші запитання відповіла одна з ініціаторок конституційного звернення, представник суб’єкта права на конституційне звернення нардеп фракції "Голос" Соломія Бобровська.

Читайте статтю: Гріх судді Головатого. Хто поставить крапку в історичній державній зраді? (справа про Чорноморський флот)

- Знайдеться багато людей, які вам скажуть з приводу цієї справи: навіщо визнавати неконституційними Харківські угоди? Війна ж все обнулила і скасувала. Що, у 49 депутатів, включно із Соломією Бобровською, немає інших справ? Що ви відповісте цим людям?

- На жаль, війна не обнулила і не перезапустила повноцінно з нуля відносини між Україною і російською федерацією. Навіть більше: у нас на сьогодні, якщо не помиляюсь, більше ніж 600 угод з російською федерацією та рб, які досі не денонсовані і Радою не розглянуті – усе це попри постійні наполягання і нагадування в сесійній залі.

- Ганебна ситуація, інакше і не скажеш.

- На наш сором, лише пів року тому ми денонсували спільні антитерористичні навчання в рамках СНД! Чи, до прикладу, антидержавні Керченські угоди. Прискіпливу і пріоритетну увагу ми повинні звертати на морську безпеку України, якою нехтували 30 років і яку в перші 20 років Незалежності, видається, просто відверто здавали і готували до потенційного повномасштабного вторгнення.

- Мова і про Керченські, і про Харківські угоди?

- Звісно. Хочу наголосити на тому, що проти денонсації Керченських і Харківських угод виступає – і вже не перший рік! – Міністерство закордонних справ України. Для мене ця позиція є максимально дивною і не збігається з розумінням державних інтересів.

- А як МЗС вам пояснювало свою точку зору?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст