Главная Блог Аналитические статьи Статьи Форс-мажор під час війни і не тільки

Форс-мажор під час війни і не тільки

11.10.2022
Просмотров : 3594

Предметом цієї моє статті, посту є захист від неналежного, недобросовісного, незаконного ухилення зобов’язаною за правочином (договором) стороною (боржником) від виконання своїх зобов’язань та, тим більше, завдання шкоди управненій стороні (кредитору) шкоди з використанням обставин форс-мажору, події непереборної сили (далі - форс-мажор).

Читайте статтю: Форс-мажор як підстава звільнення від відповідальності

Посилання на форс-мажор мають місце як раніше, зокрема, в період 2020-2021 роках в умовах карантину, спричиненого поширенням, пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, так і зараз, під час війни в Україні – про один з таких випадків мова йтиме окремо далі. Порушення полягали, полягають у відмові передачі придбаного за договором товару, виконання роботи чи послуги, скасування концерту, вистави, туристичної подорожі, авіаційного перельоту тощо. При цьому. Практично у всіх цих випадках мало місце попередньої оплати цих товару, роботи чи послуги — тобто продавець, виконавець за договором не тільки не виконував своїх зобов’язань, але й відмовлявся (ється) повернути кошти за непереданий товар, невиконану роботу чи послугу, посилаючись на форс-мажор, як на індульгенцію вчиняти свавільні дії та самоправство. Такі дії є незаконними, підлягають припиненню, а права кредиторів захисту - про це мова даної статті. Питання багатогранне і потребує об’ємного пояснення, обгрунтування, з наведенням нормативного матеріалу та документів.

1.Відповідно до ч.2 ст.14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/671/97-%D0%B2%D1%80) встановлений невиключний перелік форс-мажорних обставин, зокрема: «…загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту,… загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна,… введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України,…»; відповідно до ч.1 цієї ст.14-1 Закону: «Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат…».

Торгово-промислова палата України опублікувала на своєму сайті (https://ucci.org.ua/) листа від 28.02.2022р. №2024/02.0-7.1 наступного змісту:

«Всім кого це стосується

Торгово-промислова палата України (далі - ТПП України) на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб'єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).».

При цьому, ТПП України також на своєму сайті повідомляє (13.05.2022р.):

«Торгово-промислова палата України враховуючи надзвичайно складну ситуацію, з якою зіткнулась наша країна, ухвалила рішення спростити процедуру засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

З метою позбавлення обов’язкового звернення до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП і підготовки пакету документів у період дії введеного воєнного стану, на сайті ТПП України розміщено 28.02.2022 року загальний офіційний лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (за змістом зразка вказаним нижче). Це надасть можливість за необхідністю роздруковувати відповідне підтвердження всім, кого це стосується.

Даний лист, особа, яка порушує свої зобов’язання, у зв’язку із обставинами пов’язаними із військовою агресією Російської Федерації проти України, в період дії введеного воєнного стану, має право долучати до свого повідомлення про форс-мажорні обставини, які унеможливили виконання зобов'язань за умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів у встановлений термін для можливості обґрунтованого перенесення строків виконання зобов’язань та вирішення спірних питань мирним шляхом.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст