Коментар до Постанови ВС від 16.01.2024 у справі №443/711/19

Сьогодні ми розглянемо незвичний аспект підприємницької діяльності. Втім, стосується він лише тих ФОПів, які мають найманих працівників. Поговоримо, як не дивно, про кримінальну відповідальність. А для прикладу наведемо цьогорічне рішення ВС.

Ситуація з практики

Управління комунального господарства оголосило тендер на виконання робіт з капітального ремонту дороги, який виграв ФОП на електронному майданчику публічних закупівель «ProZorro».

Між управлінням комунального господарства (замовник) та ФОПом (підрядник) було укладено договір підряду, відповідно до якого підрядник зобов’язується у 2017 році виконати роботи з капітального ремонту дороги на окремих вулицях міста, а замовник – прийняти цю роботу та оплатити її. Загальна сума договору становила понад 2 млн грн.

Відповідно до інформації з ЄДР, основним видом діяльності ФОПа є (код КВЕД 42.11) «Будівництво доріг і автострад». При цьому ФОП у свої діяльності використовує працю трьох фізичних осіб за укладеними трудовими договорами.

Які документи оформлялись ФОПом?

1. Договір підряду, за умовами якого, зокрема:

  • підрядник зобов’язаний: своїми кадрами і матеріально-технічними засобами виконати всі передбачені в п. 1 цього Договору роботи відповідно до Договірної ціни (твердої), погодженої замовником;
  • Замовник зобов’язаний провести оплату за виконані роботи, вартість робіт становить 1 252 045 грн, без ПДВ;
  • до початку робіт Замовник перераховує на поточний рахунок підрядника аванс на виконання робіт у розмірі 30% вартості Договору згідно з постановою КМУ від 23.04.2014 №117;
  • підставою для проведення розрахунків є Акт здачі-приймання виконаних робіт;
  • Замовник оплачує підряднику вартість виконаних робіт протягом 5 банківських днів з дати підписання Акта здачі-приймання виконаних робіт;
  • за невиконання або неналежне виконання умов цього Договору винна сторона несе відповідальність згідно з чинним законодавством України;
  • здача-приймання виконаних робіт здійснюється підрядником та Замовником за актом протягом 3 днів з моменту повідомлення підрядником Замовника про виконання робіт, передбачених в п. 1 цього Договору в повному обсязі.

2. Акти приймання виконаних будівельних робіт від 13.07.2017 №1, від 18.07.2017 №2, від 04.08.2017 №3. Зауважимо, що роботи фактично були виконані за три місяці.

3. Довідки про вартість виконаних будівельних робіт за червень – серпень 2017 р.

4. Накази про прийняття працівників на роботу.