Главная Блог Аналитические статьи Статьи Фіксація питань у кримінальному провадженні, які розглядає слідчий суддя на стадії досудового розслідування

Фіксація питань у кримінальному провадженні, які розглядає слідчий суддя на стадії досудового розслідування

23.05.2018
Просмотров : 7229

Стаття 27 КПК України, яка звучить, як гласність і відкритість судового провадження та повне фіксування технічними засобами судового засідання і процесуальних дій.

Як нам відомо, в частину 5 цієї статті були внесені зміни і вона звучить тепер так: “Під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко – та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим кодексом”.

Як нам відомо, частина п’ята статті 27 – норми щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів набирають чинності з 1 січня 2019 року.

Згідно положень п. 24 ч. 1 ст. 3 КПК України судове провадження- кримінальне провадження у суді першої інстанції, яке включає підготовче судове провадження, судовий розгляд і ухвалення та проголошення судового рішення, провадження з перегляду судових рішень в апеляційному, касаційному порядку, а також за нововиявленими або виключними обставинами.

Згідно ч. 2 ст. 347 КПК України судовий розгляд починається з оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта, якщо учасники судового провадження не заявили клопотання про оголошення обвинувального акта в повному обсязі.

Таким чином, ми бачимо, що частина п’ята ст. 27 КПК України застосовується, точніше набираю чинності з 1 січня 2019 року лише щодо судового розгляду, а в іншому діє з моменту офіційної публікації, тобто на сьогоднішній день є чинною!

Що це значить, де вона застосовується та які процесуальні наслідки це має?

Згідно положень ч. 4 ст. ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов’язковим.

З наведених норм Кримінального процесуального Кодексу України ми бачимо, що:

  1. Законодавцем чітко розмежовані такі поняття судовий розгляд та розгляд питань, які виникають у ході досудового розслідування кримінального провадження слідчим суддею;
  2. Вказівка законодавця щодо строків з яких застосовуються положення ч. 5 ст. 27 КПК України (1 січня 2019 року) відноситься виключно до судового розгляду та відсутні будь-які примітки щодо не розповсюдження цієї норми на розгляд питань слідчим суддею;
  3. Під технічними записами законодавець розуміє звуко – та відеозаписувальні технічні засоби (ч. 5 ст. 27 КПК України).
  4. Фіксування за допомогою технічних засобів в кримінальному провадженні під час розгляду питань слідчим суддею є обов’язковим.

Таким чином, на сьогоднішній день, слідчий суддя при розгляді будь-яких клопотань ініційованих сторонами кримінального провадження, за виключенням випадків передбачених ч. 4 ст. 107 КПК України, в тому числі, розглядаючи клопотання про застосування запобіжних заходів зобов’язаний згідно ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України здійснювати фіксування судового засідання як за допомогою звуко, так і за допомогою відеозаписувальних технічних засобів. До аналогічно висновку дійшов й доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінального процесу Національного університету “Одеська юридична академія” І.В. Гловюк у своїй статті “Проблемні питання забезпечення належної правової процедури обшуку (у розрізі новел КПК України), опублікованої у Віснику Південного регіонального центру НАПрН України.

Процесуальні наслідки

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст