Главная Блог Аналитические статьи Статьи Фактор часу або Як час звільняє боржника від кредиту

Фактор часу або Як час звільняє боржника від кредиту

03.07.2024
Просмотров : 7045

У цьому матеріалі пропоную до уваги зацікавленої спільноти (як боржників так і стягувачів) один з варіантів закінчення спірної ситуації, який, як свідчить практика, виявився не єдиним, отже може мати місце і в інших подібних умовах. (Джерело: ЗіБ)

Історію слід розпочати з того, що у вересні 2007 року громадянка «С» взяла кредит у банку «Н» у валюті «$» з іпотекою її квартири. Також, в якості забезпечення зобов’язань передбачених кредитним договором, між банком та поручителями «О» та «В» того ж року укладено договори поруки.

Оскільки мова йде про час, минулих дат в цій статті буде багато, одразу прошу не гніватись за це на автора, а намагатись уявити запропоновану ретроспективу минулого.

У 2013 році банк нарахував заборгованість за сумою кредиту, заборгованість за процентами, пеню і штрафи. У зв’язку з неналежним виконанням умов кредитного договору банк «Н» подав позов до суду про стягнення заборгованості за кредитним договором, відповідно до якого у 2014 році судом заочно (як часто відбувається), позовні вимоги були задоволені, а саме стягнуто солідарно з громадянки «С» та поручителів «О» та «В» усі заявлені суми.

У 2014 році суд постановив залишити заяву про перегляд заочного рішення без задоволення. Рішення суду набрало сили і не було оскаржене в апеляції чи касації.

Забігаючи наперед, в 2024 році стане відомо, в квітні 2020 року право вимоги за кредитним договором, що укладений між банком «Н» та «С», відступлено первісним кредитором на користь фінансової компанії «ФК» разом з усіма додатками до нього (у т.ч. графіками здійснення платежів) та додатковими договорами (угодами), договорами про внесення змін, змінами і доповненнями, в тому числі за договорами забезпечення, що є невід’ємними частинами, а 2022 року право власності на предмет іпотеки (квартиру) було зареєстровано на фінансову компанію «ФК», які в подальшому розпорядилися предметом іпотеки. Запис про іпотеку в Державному реєстрі іпотек погашено в квітні 2020 року.

Минув час, минули роки, поручитель «О» в 2023 році, вже й забула за цю ситуацію, вирішила придбати собі нову квартиру. Нотаріус перевірила можливі перепони для оформлення, не виявила сторін майбутньої угоди ні в Реєстрі боржників, ні у відкритих виконавчих провадженнях, ні чинних арештів майна та провела реєстрацію угоди.

Нова квартира поручителя «О» одразу стала арештованою по тим давнім обтяженням.

Звернувшись до адвоката, поручитель «О» пояснила, що і виконавці, і фінансова компанія «ФК» не відмовляються від намірів отримати від неї погашення старих боргів громадянки «С» й арешт з її нової квартири не знімуть.

Перевіривши Єдиний реєстр боржників виявлено, що інформація з Єдиного реєстру боржників відносно поручителя «О» за вказаними параметрами запиту в Єдиному реєстрі боржників інформація відсутня.

На сайті Міністерства юстиції не знайдено записів щодо виконавчих проваджень в АСВП відносно поручителя «О».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст