Главная Блог Аналитические статьи Статьи Ефективний судовий контроль за законністю діяльності правоохоронних органів в кримінальному процесі, ілюзія чи реальність ?

Ефективний судовий контроль за законністю діяльності правоохоронних органів в кримінальному процесі, ілюзія чи реальність ?

18.12.2018
Просмотров : 17638

Автор статті: Адвокат Несінов О.М.

автор книги: «Складові успіху у кримінальному процесі»

Питання відносин громадянина та правоохоронних органів завжди актуальне. Тим більш воно важливе в кримінальному процесі, де ціна порушень та помилок особливо висока.

Саме тому законодавець визначив, що права та свободи учасників кримінального процесу, належна правова процедура має забезпечуватися своєчасним та ефективним судовим контролем за діяльністю правоохоронних органів.

Лише за таких умов судовий процес може вважатися правосуддям.

Так в рішенні «Волохи проти України» Євопейський Суд з прав людини (ЕСПЛ) підкреслив, що національне законодавство повинне передбачати механізм эффективного захисту від зловживань.. Верховенство права передбачає, що втручання органів виконавчої влади в права осіб підлягають ефективному контролю, який найчастіше повинен здійснюватися судовим органом, як мінімум, як останньою інстанцією, оскільки судовий контроль надає найбільші гарантії незалежності, неупередженості та здійсненя надлежного провадження.

В п.3.2. Рішення Конституційного Суду України № 16-рп/2009 в справі № 1-17/200930 зазначено, що до повноважень судів загальної юрисдикции відноситься судовий контроль за забезпеченням дотримання законності в діяльності правоохоронних органів в період досудового слідства. Метою судового контролю є своєчасне забезпечення захисту та охорони прав та свобод людини та громадянина.

В п.9 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 30 січня 2003 року № 3 -рп/2003 зазначено – відстрочка судового контролю обмежують конституційне право людини на судовий захист, який є гарантією всіх прав і свобод людини і громадянина. За своєю суттю правосуддя визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах.

Пропоную зробити аналіз, чи забезпечує національна судова практика та норми КПК своєчасність та ефективність такого контролю на різних стадіях кримінального процесу.

1. На стадії внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР).

Досудове розслідування починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) (п.5.ч.1.ст.3 , ч.2 ст. 214 КПК)

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст