Главная Блог Аналитические статьи Статьи Доброчесне правосуддя в Україні

Доброчесне правосуддя в Україні

24.09.2017
Просмотров : 3066

«Доброчесне правосуддя в Україні».

Андрій Ірклієнко.

В цій статті, я спробую донести суспільству головну думку щодо доброчесності правосуддя в Україні.

30 вересня 2016 року, вступили в силу нова редакція Конституції України щодо правосуддя та відповідно новий Закон України «Про судоустрій та статус суддів в Україні». Цим самим законом закріпилися нові принципи чесного та неупередженого правосуддя, відкрилися нові можливості, зокрема створюється новий Верховний Суд України як касаційна інстанція та створюються відповідні суди.

Але річ не в цьому. Я хочу донести головний людський термін, який так непокоїть народ України після Революції Гідності – доброчесність правосуддя.

А що таке доброчесність?

Сама етимологія цього слова походить від старослов’янського «Ціломудрія», «Чесність» та «Людськість», моральна якість та чеснота, яка проявляється у тілесній чистоті у всіх її проявах.

Колись Єфрем Сирін у своїй молитві сказав: «Дух же ціломудрія, і смиренномудрія, терпінія і любве, даждь ми, рабу Твоєму …»

Доброчесність закріпило ці принципи не тільки в церковному праві, але й у Римському. Оскільки Римське Право – серце права усього світу, хоча воно було розділене на дві правові сім’ї – романо-германську та англосаксонську.

Щодо нашого правосуддя ці поняття розділені. Корупція влади на місцях – це ракова пухлина на тілі всієї країни, яка прагне до чесних судів. Правосуддя повинно стати взірцем справедливості, а не свавілля. У американського гурту Metallica в пісні «And Justice For All» йшлося про гвалтування правосуддя, яке на мій погляд відображає дійсність нашого сьогодення. Але в сьогоднішніх умовах зробити правосуддя криштально чесним неможливо. Відсутність відповідальності політичної еліти в Україні та свідоме нерозуміння суспільства не дають зробити це.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст