Главная Блог Аналитические статьи Статьи Для запуску електронного судочинства треба бажання і 3 умови

Для запуску електронного судочинства треба бажання і 3 умови

15.12.2017
Автор:
Просмотров : 1890

Революційними положеннями нового процесуального законодавства є впровадження системи електронного судочинства на всіх стадіях процесу і перехід до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Враховуючи те, що сьогодні це не данина моді, а вимога часу, Асоціація слідчих суддів продовжує навчати представників з усіх регіонів опціям та перевагам електронного судочинства.

Полегшити завдання

15 грудня стане історичним днем в українському судочинстві, адже саме цього дня набере чинності закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Недавно в Одесі представники центральних регіонів (Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської та Кіровоградської областей) пройшли навчання щодо функціонування електронного судочинства. В цьому році це вже третій захід. Навчання стало можливим у рамках грантового проекту АССУ «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Користуйтеся консультацією: Електронний документ: чи має він на сьогодні доказову основу?

З вітальним словом виступив голова Київського районного суду м.Одеси Сергій Чванкін. Він зазначив, що незабаром в електронному судочинстві доведеться працювати всім судам України, тому такі навчання вкрай необхідні. «Завдання нашого суду та АССУ − помʼякшити початок цього процесу і підготувати колег, адже щодня ми отримуємо безліч дзвінків і листів з питанням: «Що таке «Електронний суд» та як він функціонує?». На даний момент ми вже налагодили контакт з прокуратурою, податковою та іншими держорганами, проте на цьому зупинятись не плануємо», − наголосив С.Чванкін.

Щоб скористатися перевагами електронного судочинства необхідно не лише бажання, а й:

  • отримати електронний цифровий підпис;
  • зареєструвати офіційну електронну адресу;
  • налаштувати якісну мережу Internet.

Почесним гостем заходу став суддя Магістратського суду Нетанії Аріель Бергнер, який поділився з учасниками досвідом запровадження електронного судочинства в судах Ізраїлю. Так, впровадження розпочалось у 2006 році в одному з судів. Пілотний проект розробляли та вдосконалювали протягом 2-ох років. Мета – відійти від документів та перейти в електронний простір.

«Головна перевага – можливість отримання доступу до системи з будь-якого місця. Для цього лише потрібно: комп’ютер або телефон, Інтернет та спеціальна карта. Це значно спрощує роботу. За допомогою телефону можна переглянути матеріали та перевірити пошту. Система є захищеною та її неможливо зламати», − зауважив А.Бергнер.

Проте, як відомо, всюди є свої недоліки. Ізраїльська модель електронного судочинства − не виняток. Що стосується проблем, з якими вони стикнулися, то це складність системи, технічні недоліки та необхідність заносити в неї велику кількість документів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст