Главная Блог Аналитические статьи Статьи Что изменилось в регистрации договоров аренды земли, или Как Минюст "лечит" от рейдеров

Что изменилось в регистрации договоров аренды земли, или Как Минюст "лечит" от рейдеров

21.01.2018
Автор:
Просмотров : 3085

За год рейдеры 70 раз пытались завладеть имуществом агрофирм. Реализованные правительством механизмы — онлайн-регистрация договоров аренды земель и взаимодействие реестров Минюста и земельного кадастра — сузят возможности бандитов. (Укр.)

Від рейдерських атак страждає все більше українських та зарубіжних підприємств.

У жовтні 2017 року Антирейдерський союз підприємців зареєстрував сімдесят випадків силових захоплень агропідприємств за останній рік, що вдвічі більше, ніж було за весь 2016 рік.

"Рейдери в Україні під прикриттям поліції і чиновників Мін'юсту розв'язали масову полювання на нову гладку "здобич" — аграріїв. Цей ринок знаходиться в числі небагатьох, де є стійке зростання", — писали тоді ЗМІ.

Фермери і аграрні лобісти в розмовах з ЕП так само жалілися на незадовільну роботу правоохоронців та Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка була створена при Мін'юсті для попередження рейдерських атак.

Наприклад, в самій Комісії на початку 2017 року запевняли, що кількість рейдерських захоплень в Україні зменшилась на 90%. В результаті минулий рік зафіксував найбільшу кількість таких випадків. Довіри до Мін'юсту та правоохоронців на ринку немає і це не дивно.

Поряд з цим в Міністерстві юстиції запевняють, що готують ефективні "ліки" боротьби з рейдерством. Наприкінці року чиновники анонсували механізми, які, на їх думку, допоможуть аграріям захистити свій бізнес. Перший — послуги з реєстрації договорів оренди земель у режимі онлайн, другий — новий порядок взаємодії реєстрів Мін'юсту та земельного кадастру.

ЕП пояснює, як новий порядок взаємодії реєстрів і запровадження онлайн-реєстрації допоможе боротися з рейдерством і що це може змінити для агрофірм.

Схеми рейдерських захоплень

Рейдерство — комплексне явище. Це не тільки фізичні напади на підприємства, а й махінації з документами на землю, на яких працюють компанії. Є ціла низка схем, якими користуються шахраї для заволодіння чужим майном. Насамперед — це перереєстрація договорів оренди за допомогою фіктивних документів.

Реєстратор змінює у реєстрі майнових прав одне прізвище на інше, після чого "новий власник" з озброєними людьми йде на підприємство і заявляє про свої права на землю і врожай.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст