Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи зобов'язаний платник податків подати звіт про контрольовані операції з трансферного ціноутворення за 2015 р. – цікава позиція суду.

Чи зобов'язаний платник податків подати звіт про контрольовані операції з трансферного ціноутворення за 2015 р. – цікава позиція суду.

06.11.2017
Просмотров : 4745

Трансфертне ціноутворення - це, говорячи простими словами, спотворення ціни угоди з метою мінімізації сплати податків.

У всьому світі питання трансфертного ціноутворення стало дуже актуальним з моментом появи транснаціональних корпорацій і розвитку міжнародної торгівлі в кінці XX століття.

Для України трансферне ціноутворення розвивалось разом з розвитком і становленням фінансово-промислових груп.

Отже, платник податків мотивував свою позицію тим, що податковий орган за наслідками перевірки необґрунтовано дійшов висновку про обов'язок подання звіту про контрольовані операції з контрагентом платника, оскільки чинне податкове законодавство передбачає обов'язок подання такого звіту платниками податків у разі здійснення операції з іноземними контрагентами, ставка податку на прибуток в країні, якій вони зареєстровані становить на 5 і більше відсотків нижче, ніж в Україні. Разом з тим, ставка податку на прибуток у Грузії становить 15%, тобто лише на 3% нижче, встановленої в Україні. У зв'язку з цим, у платника податків відсутній обов'язок подавати звіт про контрольовані операції.

Контролюючий орган наголошував, що станом на час здійснення господарських операцій позивача з ТОВ «А» (контрагент) Грузія перебувала у затвердженому розпорядженням КМУ списку країн, в яких ставка податку на прибуток на 5% і більше нижча, ніж в Україні, у позивача був обов'язок подати звіт про контрольовані операції з вищевказаним контрагентом.

ДФС у своєму акті перевірки наголошує, що платник податків порушив під п.39.4.2. п.39.4. ст.39 Податкового кодексу України (далі - ПК України) в частині неподання звіту про контрольовані операції за 2015 рік.

Перевіряючи правомірність прийнятого оскаржуваного податкового повідомлення рішення та підстави, за якими просить скасувати його позивач, суд виходив з того, що пп.39.2.1.7 ст.39 ПК України встановлено, що господарські операції, передбачені підпунктами 39.2.1.1 - 39.2.1.3 і 39.2.1.5 підпункту 39.2.1 цього пункту, визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 50 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 5 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Відповідно до п. 39.4.2 ст. 39 ПК України платники податків, обсяг контрольованих операцій яких з одним контрагентом перевищує 5 млн гривень (без урахування податку на додану вартість), зобов'язані подавати звіт про контрольовані операції центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, до 1 травня року, що настає за звітним, засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст