Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи збільшаться суми компенсації за моральну шкоду, якщо їх доручать визначати спеціально навченим експертам?

Чи збільшаться суми компенсації за моральну шкоду, якщо їх доручать визначати спеціально навченим експертам?

20.07.2018
Автор:
Просмотров : 2648

Судова практика в роки незалежності демонструє здебільшого негативну статистику щодо осіб, які заявляють вимоги про відшкодування моральної шкоди. Навіть у випадках, коли суд стає на їхній бік, компенсація становить незначну суму. Чи змінить ситуацію поява спеціальних експертів із цього питання? Розповідає zib.com.ua.

Тенденції та винятки

Випадки, коли суд призначає істотну суму компенсації моральної шкоди, є досить нетиповими. Як правило, це пов’язано або з украй грубим, суттєвим та очевидним порушенням основоположних прав і свобод людини, або із заподіянням протиправними діями суттєвої шкоди здоров’ю. В останньому випадку підстави позитивного вирішення питання щодо відшкодування цілком очевидні: моральні страждання апріорі не можуть визнаватися незначними та несуттєвими.

Негативна для позивачів статистика зумовлена низкою чинників як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру. Не останню роль тут відіграють сукупність обставин у кожному конкретному випадку, складність визначення ступеня моральних страждань, яких зазнала особа, та їх оцінки з точки зору грошового вираження.

Суди лише в крайніх випадках відшкодовують більше, ніж кілька десятків тисяч гривень. Таку компенсацію складно назвати адекватною сумою за заподіяну моральну шкоду. При порівнянні такого підходу із тим, який застосовує Європейський суд з прав людини, стає зрозумілим, що нашим судам потрібно змінити погляд на дану ситуацію.

Досліджуючи практику ЄСПЛ з питання відшкодування моральної шкоди, д.ю.н. Володимир Примак дійшов висновку, що цілком адекватними і самодостатніми критеріями визначення розміру належної потерпілому компенсації є морально-правові імперативи справедливості, розумності та добросовісності. При цьому судова практика має забезпечувати правову визначеність у питанні щодо компенсацій за вчинення аналогічних правопорушень.

Задля виправлення ситуації група народних депутатів вирішила дещо внормувати це питання. У законопроекті «Про регулювання діяльності з визначення розміру моральної (немайнової) шкоди» (№8396) пропонується покласти функцію визначення розміру моральної шкоди на спеціальних суб’єктів — фізичних осіб, які отримають відповідні кваліфікаційні свідоцтва. Для розуміння суті та мети цього документа розглянемо, як чинне законодавство регулює процедуру визначення моральної шкоди та її розміру.

Читайте статтю: Досі в Топі: відшкодування моральної шкоди фізичним особам

Невизначена дефініція

У п.9 ч.2 ст.16 Цивільного кодексу встановлено, що відшкодування моральної (немайнової) шкоди є одним зі способів захисту цивільних прав та інтересів кожної особи. Відшкодування моральної шкоди також передбачене Конституцією та багатьма нормативно-правовими актами.

Сьогодні суди в цьому питанні керуються, зокрема, положеннями ЦК та постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» від 31.03.95 №4.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст