Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи завжди адвокатові варто спростовувати те, що слідчий закидає його клієнтові?

Чи завжди адвокатові варто спростовувати те, що слідчий закидає його клієнтові?

24.04.2019
Просмотров : 4187

Оскаржити можна, але…

Зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу, дозволили стороні захисту оскаржувати повідомлення про підозру. Скасування підозри має низку переваг. Однак передбачити, яку позицію займе суд, неможливо. Тож чи варто захисту витрачати зусилля на такі оскарження? Адвокати чекають від Верховного Суду узагальнення практики.

Скасування ППП: дві переваги для захисту

Минув рік, як захист дістав можливість оскаржити повідомлення про підозру в суді. За цей час з’явилася цікава й неоднозначна судова практика, часом протилежна за своїми висновками. Загальна тенденція — слідчі судді досі визначаються з предметом перевірки: давати оцінку доказам на стадії досудового розслідування чи аналізувати обґрунтованість підозри або ж звертати увагу виключно на процесуальні порушення під час вручення повідомлення про підозру.

Якщо в минулому році рішення слідчих суддів про скасування ППП були радше винятками, то вже за 2019 р. є чимало позитивних рішень на рівні місцевих і апеляційних судів. Неочікувані судові рішення почали створювати проблеми для слідчих і прокурорів. Однак вони швидко пристосувалися до можливого передчасного скасування підозри. КПК не забороняє слідчому скласти та повторно вручити аналогічне повідомлення про підозру. Вже склалася практика, коли після скасування підозри слідчий усував недоліки попереднього повідомлення та вручав його особі, а в кращому для захисту випадку — вручав таке саме повідомлення.

Саме тому багато захисників говорили про неефективність оскарження підозри. Спочатку передчасно розкриваєш лінію захисту клієнта, витрачаєш час на розгляд скарги в суді, а позитивне судове рішення отримуєш із невисокою ймовірністю. То чому тоді скарг на повідомлення про підозру стає все більше?

По-перше, втрата статусу підозрюваного відкриває можливість скасувати запобіжний захід (тримання під вартою, домашній арешт) і заходи забезпечення кримінального провадження (арешт майна, відсторонення від посади).

По-друге, скасування підозри істотно зміцнює позицію захисту під час розгляду кримінального провадження по суті. Відсутність підозри може вплинути на внутрішнє переконання судді: якщо підозра була необґрунтованою під час досудового розслідування, то чи усунуті порушення, які були підставою для скасування підозри раніше?

Отже, сенс подати до суду скаргу на ППП існує. Які ж рішення приймають суди за результатами розгляду таких скарг?

Підстави для задоволення: які порушення допускають слідчі

У березні 2019 р. Донецький апеляційний суд у справі №263/11808/18 скасував ППП за ч.2 ст.296 Кримінального кодексу.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст