Главная Блог Новости Чи захищає мораторій українських землевласників

Чи захищає мораторій українських землевласників

11.11.2018
Просмотров : 1987

Близько 7 млн українців володіє землею сільськогосподарського призначення. Та чи це справді так? Чи дійсно українські землевласники мають право власності на своє майно, чи це лише ілюзія власності, розповідає biz.censor.net.ua

Для того, щоб відповісти на ці питання відкриваємо основний закон України – Конституцію. У статті 41 читаємо: "Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю...".

Та вже 18 років, через існування мораторію на продаж сільськогосподарських земель, українські землевласники позбавлені своїх конституційних прав. Цікаво те, що землевласники, під впливом популістів, часто є активними противниками відкриття ринку землі.

Попри те, що саме вони найбільше виграють від скасування мораторію. Що саме втрачають українські землевласники? Та як скасування мораторію може змінити ситуацію?

Вспомните новость: Отпугнет ли рейдеров требование нотариального удостоверения договоров аренды и емфитевзиса?

Право володіти

Середня кількість землі у володінні землевласників становить від 3 до 4 га, яка дуже часто не є цілісним масивом, а, навпаки, складається з окремих дрібних ділянок, що унеможливлює їхню обробку.

Через наявність мораторію у землевласників немає можливості консолідувати землю, тому для них залишається лише один варіант – оренда. В результаті понад 65% власників здають свої паї в оренду.

Відсутність альтернатив дозволяє орендаторам здійснювати тиск на землевласників, що призводить до зниження ціни.

За даними Держгеокадастру, середня вартість оренди одного гектару становить $50 за рік. Це значно нижче ніж в Європейських країнах з відкритим та відкритим з обмеженнями типами ринків.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст