Главная Блог Новости Чи можна дослідити друкований текст та яким висновкам щодо встановлення давності документа вірити не варто?

Чи можна дослідити друкований текст та яким висновкам щодо встановлення давності документа вірити не варто?

08.02.2022
Просмотров : 4001

Сьогодні технічна експертиза документів займає друге місце серед усіх судових експертиз, і, судячи з усього, говорити про спад її популярності найближчим часом не доведеться. Як же й за якими чинниками встановлюється давність документів?

(Джерело: Закон&Бізнес)

Відносна та абсолютна

Асоціація правників України провела перший у 2022 році захід, який започаткував низку запланованих вебінарів, присвячених питанням судової експертизи. Цього разу юристи говорили про встановлення давності документа. Спікером виступив директор Центру судових експертиз «Альтернатива» Олександр Круть.

Він розповів, що існує відносна та абсолютна давність документа. Методики встановлення відносної давності документа розроблялись давно і не викликають сьогодні особливих питань. Відносна давність документа може мати велике значення, коли зокрема вирішується питання про монтаж документа. Зазвичай передує таким експертизам наступна ситуація, коли директор підприємства їде у відрядження і лишає порожні бланки з печаткою.

О.Круть усе ж не радить користуватися таким «зручним» на перший погляд способом у випадку гострої необхідності друкувати документи на вже заготовлених бланках. Адже зазвичай це закінчується доповненнями до договору чи розписками, що створюються для фінансових махінацій. Утім, у таких випадках розставити крапки над «і» дозволить почеркознавча експертиза та встановлення факту монтажу, а саме того, що було нанесено раніше — текст чи печатка та підпис.

Абсолютна давність ділиться на два підвиди: за реквізитами документів (найчастіше за відбитком печатки) та за матеріалами документа. Для встановлення давності документів за відбитком печатки у 2016 році харківським інститутом було розроблено гарну методику, в основу якої було покладено колосальний масив досліджень. Дана методика дозволяє встановити час нанесення відбитку без будь-яких часових обмежень і при цьому не потребує знищення чи пошкодження документа. Однак при цьому потрібно мати зразки документів з відбитками, виконаними в той же проміжок часу.

Суть дослідження полягає в тому, що з часом у печатки виникають різні експлуатаційні дефекти, наприклад, до фарби прилипає ворсинка паперу. Ці деталі можуть бути непомітними на перший погляд, але вони можуть бути доволі промовистими для експерта. Такі дефекти можуть утворюватись по-різному ще й залежно від того, наскільки часто використовується печатка. Спікер звернув увагу й на те, що взагалі будь-яка давність документів може встановлюватися лише за наявності оригіналів.

Згадайте новину: Недолугі норми дозволяють вважати нечинними результати окремих експертиз

Похибка за бортом

Методика встановлення давності за матеріалами документів передбачає дослідження написаного кульковою та гелевою ручками, утім, установити давність документа за тонером, яким друкується текст на папері, неможливо. Насамперед тому, що в Україні просто немає такої методики. Та й розробка американців такої методики, на думку О.Круть, є сумнівною. Установити ж давність паперу суто з теоретичної точки зору можливо, але поки що методик для таких експертиз також не існує. О.Круть прогнозує, що й у найближчому майбутньому такі експертизи в арсеналі судових експертів наврядчи з’являться.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст